Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες Ουγγαρία και Σλοβακία - Χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις ποσοστώσεις της ΕΕ

Αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες Ουγγαρία και Σλοβακία - Χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις ποσοστώσεις της ΕΕ
Κατά την διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας υπεραμύνθηκαν της άρνησής τους να δεχτούν αιτούντες άσυλο
Παράνομο είναι το σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ για την υποδοχή προσφύγων, όπως υποστήριξαν Ουγγαρία και Σλοβακία σήμερα (10/5/2017) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε ένα σύστημα ανακατανομής 120.000 προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών, σε μια απόφαση βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση της προσφυγικής κρίσης, που έφερε από το 2014 πάνω από 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ.
Εντούτοις η συμφωνία έχει συναντήσει την σθεναρή αντίσταση από τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που τονίζουν ότι οι ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να είναι «μη υποχρεωτικές».
Κατά την διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας υπεραμύνθηκαν της άρνησής τους να δεχτούν αιτούντες άσυλο, παρά την αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών που τόνιζαν την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Ένα από τα βασικά επιχειρήματα είναι η έλλειψη νομικής βάσης», υποστήριξε ο Christian Kezmar, αξιωματούχος του ουγγρικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Αποτελεί ζήτημα θεσμικής ισορροπίας, ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι θεσμοί στην λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε.
Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, Victor Orban και Robert Fico έχουν επιδιώξει να εγκαταλείψουν το σύστημα ποσοστώσεων – που συμφωνήθηκε από την ΕΕ κατά πλειοψηφία.
Σήμερα 10/5/2017), η Πολωνία αποτέλεσε την μόνη χώρα στην αίθουσα του Δικαστηρίου που υποστήριξε την Ουγγαρία και την Σλοβακία.
Aπεσταλμένος της πολωνικής κυβέρνησης επισήμανε πως η υποδοχή μεταναστών και προσφύγων μπορεί να θέσει μια απειλή στην εθνική ασφάλεια.
Ενάντια στο αίτημα Ουγγαρίας και Σλοβακίας τάχθηκαν στο Δικαστήριο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριξε ότι η θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης βρίσκεται σε κίνδυνο σε αυτή την υπόθεση.
«Η απάντηση που θα δώσετε σε αυτό το ερώτημα θα έχει μια σημασία που ξεπερνά την ίδια την υπόθεση», τόνισε στο δικαστήριο Γερμανός εκπρόσωπος.
Πολλές άλλες χώρες της ΕΕ καθυστερούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, έχοντας δεχτεί περίπου 18.000 ανθρώπους από την Ελλάδα και την Ιταλία σε περισσότερο από 1,5 χρόνο με βάση την συμφωνία, η ισχύς της οποίας λήγει τον Σεπτέμβριο.
Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου θα παρουσιάσει στις 26 Ιουλίου μια άποψη για την υπόθεση, που ίσως να είναι ενδεικτική για την απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης