Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η γαλλική αστυνομία θα προσπαθήσει να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις μετά το τέλος των εκλογών (7/5)

Le Monde: Η γαλλική αστυνομία θα προσπαθήσει να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις μετά το τέλος των εκλογών (7/5)
Το σχέδιο της αστυνομίας είναι να συγκεντρωθούν υποστηρικτές και μη των υποψηφίων σε συγκεκριμένα σημεία που θα ελέγχονται πιο εύκολα
Τα ίδια μέτρα ασφαλείας με τον πρώτο γύρο θα ισχύσουν και αύριο Κυριακή (7/5) που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, όπως αναφέρει η Le Monde.
Δηλαδή, θα επιστρατευτούν 50 χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες και 7.000 στρατιωτικοί από την ομάδα Sentinel, που ιδρύθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
Η ασφάλεια εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών χωρίζεται σε δύο στάδια.
Το πρώτο αφορά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και το δεύτερο έχει να κάνει με όσα θα συμβούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Έτσι, αύριο Κυριακή από τις 8:00 ως τις 20:00 περίπολοι αλλά και αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία, θα διασφαλίσουν τα εκλογικά κέντρα και θα αντιδράσουν αμέσως αν υπάρξει κάποιο περιστατικό.
Θα έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τις δυνάμεις Sentinel.
Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού θα επιστρατευτούν 12 χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της ψηφοφορίας και την επιβολή της δημόσιας τάξης.
Στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), όταν και θα δοθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα προσπαθήσουν να ελέγξουν και να εμποδίσουν αν χρειαστεί τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στο Παρίσι.
Στον πρώτο γύρο είχαν σημειωθεί επεισόδια ανάμεσα σε αντιφασίστες και δυνάμεις της τάξης στη Βαστίλλη και αν πάει να γίνει κάτι ανάλογο η αστυνομία θα εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είχε γίνει και με τις πορείες ενάντια στον εργασιακό νόμο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι ενισχυμένες και σε άλλα σημεία, όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις συνοικίες των υποψηφίων, αλλά και στα γραφεία των κομμάτων.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί κάτι σαν fan zone, όπως στο Euro 2016, έστω κι αν αυτός ο όρος είναι αδόκιμος για εκλογές.
Θα υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα σημεία που θα επιτρέπεται η πρόσβαση, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχονται πιο εύκολα οι υποστηρικτές των δύο υποψήφιων, όπως και άλλοι.
Αν και ο Macron ήθελε να γιορτάσει την επικείμενη νίκη του στο Champ de Mars, τελικά επέλεξε το esplanade του Λούβρου στο κέντρο του Παρισιού.
Καμία σκέψη και περίπτωση φυσικά για το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ούτε για τον πύργο του Άιφελ.
Ο λόγος που ακυρώθηκε το Champ de Mars είναι ότι το Σαββατοκύριακο φιλοξενεί στελέχη της ΔΟΕ, που θα εξετάσουν την υποψηφιότητα που έχει θέσει το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Απορρίφθηκαν επίσης η πλατεία Concorde, όπου είχε πανηγυρίσει ο Sarkozy το 2007, αλλά και ο Chirac το 1995, αλλά και η Βαστίλλη που είχε επιλέξει ο Hollande το 2012, καθώς θεωρείται "προπύργιο" των αριστερών.
Έτσι, ο Macron κατέληξε στο esplanade του Λούβρου, ενώ αν νικήσει η Le Pen θα γιορτάσει στο Chalet du Lac, στο άλσος Vincennes, κοντά στη λίμνη του Saint Mande.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης