Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Θρίαμβος της May οι τοπικές εκλογές της Βρετανίας - Τη στηρίζουν και οι ψηφοφόροι των Εργατικών

Bloomberg: Θρίαμβος της May οι τοπικές εκλογές της Βρετανίας - Τη στηρίζουν και οι ψηφοφόροι των Εργατικών
Μαζική είναι και η μετακίνηση των ψηφοφόρων του UKIP προς τους Συντηρητικούς - Χάνουν έδαφος και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, αλλά και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας
"Κάστρα" όπως η Γλασκώβη, που οι Συντηρητικοί δεν είχαν κερδίσει εδώ και δεκαετίες, αλλά και προπύργια των Εργατικών, όπως τα Μίντλαντς και ο βρετανικός βορράς έπεσαν σε αυτές τις τοπικές εκλογές, γράφει το Bloomberg για να περιγράψει πόσο εμφατική ήταν η νίκη της Theresa May.
Mάλιστα, ακόμα και σε πόλεις όπως το Σάντερλαντ και το Ντάρλινγκτον, που έχουν να χάσουν από το Brexit σε περίπτωση αποχώρησης μεγάλων ξένων εταιριών (Nissan, Hitachi) αγκάλιασαν τη ρητορική της May.
"Η συνέπεια της May στην υλοποίηση του Brexit έχει μία εκπληκτική επιτυχία, καθώς κερδίζει ψηφοφόρους που είναι ενθουσιασμένοι με το Brexit, ενώ δεν χάνει και όσους δεν είναι" εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Rob Ford.
Ο Matt Singh βλέπει από την πλευρά του μία τεράστια ευκαιρία για τους Συντηρητικούς να επανασχεδιάσουν τον πολιτικό χάρτη της Βρετανίας.
Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Συντηρητικοί της May θα κερδίσουν άνετα τις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου.
Και η μεγάλη πλειοψηφία θα την απελευθερώσει από την ανησυχία για το πώς θα "πουλήσει" τη συμφωνία για το Brexit, όταν θα φτάσει στη Βουλή, επιτρέποντάς της ταυτόχρονα να εφαρμόσει όποιες πολιτικές θέλει στο εσωτερικό.
Από την άλλη, ο Jeremy Corbyn, o ηγέτης των Εργατικών δεν φαίνεται να έχει απήχηση στην κοινή γνώμη και δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στη May.
Στην πραγματικότητα ο μοναδικός κίνδυνος είναι τυχόν αδιαφορία των Βρετανών για μία τέταρτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση.
Για αυτό και η May επιτέθηκε στους "γραφειοκράτες των Βρυξελλών" τις προηγούμενες μέρες, για να κινητοποιήσει τον κόσμο.

"Σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών αρέσει η προσέγγιση της May για το Brexit, ενώ επίσης δεν τους αρέσει ο Corbyn" εκτίμησε ο καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Steven Fielding.

Η δυσαρέσκεια για τις Βρυξέλλες, περισσότερο από ό,τι για τον Corbyn, μπορεί να είναι ένα κίνητρο για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.

Η ομάδα της May θεωρεί ότι μπορεί να χαθούν κάποιες έδρες από ψηφοφόρους των Συντηρητικών που είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά θα είναι πολύ λιγότερες από τις έδρες των Εργατικών που οι Συντηρητικοί στοχεύουν με ρεαλιστικές προοπτικές.

Η ομάδα της May είναι προετοιμασμένη να χάσει μερικές έδρες στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, αλλά σε πανεθνικό επίπεδο αναμένεται να κερδίσει πολλές περισσότερες από τους Εργατικούς και μία τέτοια αλλαγή του πολιτικού χάρτη έχει να συμβεί στη Βρετανία πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στις εκλογές του 1931 οι Εργατικοί είχαν υποστεί τη χειρότερη ήττα τους, κάτι που μπορεί να επαναληφθεί.

Η May παρουσιάζεται ως εθνική ηγέτης, δυνατή και σταθερή και επαναλαμβάνει την ανάγκη να διαχειριστεί μία κρίση όπως το Brexit.

Παρουσίασε, μάλιστα, ένα άρθρο γερμανικής εφημερίδας ως απόδειξη ότι η ΕΕ θέλει να υπονομεύσει τις βρετανικές εκλογές και αν και η στρατηγική της έπιασε, δεν αποκλείεται να δηλητηριάσει και την ατμόσφαιρα.

"Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και αν διαφωνούμε πριν αρχίσουν, τότε θα γίνουν αδύνατες" δήλωσε με νόημα το Donald Tusk.

H πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει μία πατριωτική προσέγγιση, κάτι ασυνήθιστο για συστημικό κόμμα και σε αντίθεση με τον Corbyn που δεν τα πάει και τόσο καλά με τα εθνικά σύμβολα και αρνήθηκε να τραγουδήσει και τον εθνικό ύμνο, όταν είχε πάρει το χρίσμα του επικεφαλής των Εργατικών.

"Καταλήξαμε να μιλάμε για την άμυνα, τη μετανάστευση και το Brexit" δήλωσε ο Sion Simon που έχασε για λίγο σε έναν δήμο στην κεντρική Αγγλία.
"Σε τέτοια θέματα οι ψηφοφόροι των Εργατικών λένε σε εμάς ότι "δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να τα διαχειριστείτε".
Οι Εργατικοί δεν είναι η μόνη δεξαμενή από την οποία αλιεύουν ψήφους οι Συντηρητικοί.
Το UKIP που ιδρύθηκε με τη δέσμευση να αποσύρει τη χώρα από την ΕΕ, καταρρέει, καθώς οι ψηφοφόροι του μετακινούνται μαζικά προς τους Συντηρητικούς.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί που ήλπιζαν να κερδίσουν ψήφους από τον θυμό όσων ήθελαν την παραμονή στην ΕΕ, χάνουν τελικά έδρες, όπως και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που ψάχνει δυνάμεις για να διοργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης