Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Η ΕΕ εκτιμάει στο 1,75% το πλεόνασμα του 2017 - Η δόση θα εκταμιευθεί αρχές Ιουλίου – Ασαφής ακόμη η λύση για το χρέος

tags :
FAZ: Η ΕΕ εκτιμάει στο 1,75% το πλεόνασμα του 2017  - Η δόση θα εκταμιευθεί αρχές Ιουλίου – Ασαφής ακόμη η λύση για το χρέος
Τα τρέχοντα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι πιθανό να εκτονώσουν την μακροχρόνια διαφορά μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ΕΕ εξακολουθεί να μην πιστεύει σε μια διαρκή βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδος αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τερματίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2009.
Αιτία είναι το γεγονός ότι η χώρα το 2016, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η τιμή αναφοράς για το έλλειμμα του Μάαστριχτ στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν σαφώς χαμηλότερο στο 0,7% για την Ελλάδα.  
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στις 17 Μαΐου τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Το 2016 ήταν το πρώτο έτος από την ελληνική συμμετοχή στην ευρωζώνη το 2001, όταν η χώρα πληρούσε το κριτήριο του ελλείμματος του Μάαστριχτ.
Η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την θέση επειδή στο παρελθόν δήλωνε ψευδή στοιχεία.
Τα τρέχοντα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι πιθανό να εκτονώσουν την μακροχρόνια διαφορά μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η Ελλάδα είχε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.
 Ήταν 4,2% του ΑΕΠ, που υπερβαίνει το συμφωνημένο στόχο του 0,5% με τους πιστωτές.
Ήταν ακόμη υψηλότερο από το 3,5% που απαιτούν οι πιστωτές για την περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα μέσα του 2018.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι αριθμοί, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα έχει μόνιμα τέτοιες θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις.
Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα προήλθε από κάποια αποτελέσματα εφάπαξ.
Δεύτερον η ανάπτυξη το 2017 θα είναι πιθανώς δεν θα είναι τόσο καλή όσο αναμενόταν στις αρχές του έτους.
Στις εαρινές προβλέψεις της, η Επιτροπή θα μειώσει την ερχόμενη εβδομάδα, την προβλεπόμενη πορεία του ΑΕΠ από 2,7% σε 2%.
Με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προβολή για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 1,75%.
Η εκτίμηση αυτή είναι αντίθετη με τη θέση του υπουργού Οικονομικών Schaeuble (CDU).
Έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σε μόνιμη βάση και ως εκ τούτου θεωρεί την ελάφρυνση του χρέους που ζητάει το ΔΝΤ περιττή.
Ένας εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επανέλαβε τη θέση του Schaeuble ότι θα εξεταστεί το χρέος από το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αλλά το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτή η μακράς διάρκειας σύγκρουση θα μπορούσε προφανώς να επιλυθεί από τους Ευρωπαίους μέχρι το 2018 ώστε να αποφασίσουν πραγματικά επίλυση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt» οι εμπλεκόμενοι φορείς εξετάζουν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους θα ξεκινήσουν αυτές τις μέρες.
Στην ιδανική περίπτωση, στις 22 Μαΐου θα μπορούσε να επιτευχθεί μια «ολοκληρωμένη πολιτική ενδεχόμενη συμφωνία». Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, τα αρμόδια όργανα, ένα νέο, αλλά μάλλον σύντομο νέο  πρόγραμμα.
Το Eurogroup από την πλευρά του θα προτείνει χορήγηση της δόσης για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις 7,5 δισ ευρώ του Ιουλίου του 2017.
Η καταβολή της δόσης αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης