Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Σαφής υπεροχή Macron έναντι της Le Pen - Στα ύψη η πόλωση εν όψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών

Γαλλία: Σαφής υπεροχή Macron έναντι της Le Pen - Στα ύψη η πόλωση εν όψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών
Βρυξέλλες και αγορές εύχονται νίκη Macron, την ώρα που ο κεντρώος υποψήφιος εδραιώνει το ισχυρό του προβάδισμα
Στην τελική ευθεία για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών εισέρχεται η Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να «δείχνουν» άνετη επικράτηση του ανεξάρτητου κεντρώου υποψηφίου, Emmanuel Macron, έναντι της ακροδεξιάς Marine Le Pen.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, κινήθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο λόγω της επιθετικότητας της Le Pen, ενώ αποδείχθηκε καταστροφική για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, καθώς αποκαλύφθηκε η άγνοιά της, κυρίως σε θέματα που αφορούν την οικονομία.
Σύμφωνα πάντως με έρευνα, οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρώπη, με έναν στους πέντε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ακραίο» και μόνο περίπου το ένα τρίτο «κεντρώο».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ακόμα περισσότερο ενισχύεται το ποσοστό του Emmanuel Macron έναντι της Marine Le Pen ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μαΐου 2017.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της OpinionWay, το ποσοστό του Macron έχει ενισχυθεί στο 62% (από 61%) ενώ της Le Pen έχει υποχωρήσει στο 38% (από 39%).
Σαφές και αδιαμφισβήτητο προβάδισμα για το προεδρικό χρίσμα της Γαλλίας καταγράφει και η δημοσκόπηση της Elabe Poll.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο κεντρώος Macron εξασφαλίζει το 62% των ψήφων στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι 38% που λαμβάνει η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen.
Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο για τον Macron κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ( Elabe poll) για την τηλεόραση BFM TV.
Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά το τελευταίο debate που είχαν Macron και Le Pen την περασμένη Τετάρτη.
Ο Macron εξασφαλίζει το 61,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών έναντι 38,5% της υποψήφιας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με th δημοσκόπηση του Ipsos Sopra Steria που πραγματοποιήθηκε για το Radio France και τη France Television με δείγμα 2.632 ανθρώπων στις 4 Μαΐου.
Το ποσοστό του Macron έχει αυξηθεί κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα φθάσει το 76%.
Σύμφωνα με δύο άλλες δημοσκοπήσεις, της Odoxa και της Harris Interactive, ο Macron θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 62% έναντι 38% της Le Pen.
Η δημοσκόπηση της Odoxa διενεργήθηκε για το περιοδικό Le Point σε δείγμα 998 ανθρώπων στις 4 Μαΐου.
Η δημοσκόπηση της Harris Interactive για το τηλεοπτικό δίκτυο LCP TV διενεργήθηκε σε δείγμα 4.991 ανθρώπων από τις 2 έως τις 5 Μαΐου.




Tα επιτελεία των δύο υποψηφίων



Εν τω μεταξύ, ο Macron κατέθεσε αγωγή κατά της Le Pen, καθώς τον κατηγόρησε ότι διαθέτει κεφάλαια σε offshore εταιρεία.
Ο Macron ο οποίος αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, υπέβαλε αγωγή γεγονός που ώθησε τη γαλλική εισαγγελική αρχή να ξεκινήσει επίσημα έρευνα πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Η δίκη δεν είναι εναντίον της Le Pen, αλλά απευθύνεται σε οποιονδήποτε μεταδίδει τις φήμες σε απευθείας σύνδεση.
Υπενθυμίζεται ότι η Le Pen στο debate προσπάθησε να αποδομήσει τον Μacron παρουσιάζοντάς τον ως έναν πρώην υπουργό, που είναι μέλος των ελίτ και φίλα προσκείμενος στα συμφέροντα των τραπεζιτών.
Τον κατηγόρησε, πως είναι υπεύθυνος για την υψηλή ανεργία και τη χαμηλή ανάπτυξη της Γαλλίας.
Προς το τέλος της έντονης τηλεμαχίας, την οποία παρακολούθησαν 15 εκατομμύρια άνθρωπο, η Le Pen υποστήριξε, πως ο ανθυποψήφιος της πιθανώς να έχει λογαριασμό σε υπεράκτια εταιρεία.
«Δεν είχα ποτέ λογαριασμό σε κανένα φορολογικό παράδεισο» δήλωσε ο Macron στο France Inter Radio.

Βρυξέλλες και αγορές εύχονται νίκη Macron

Την ίδια ώρα οι αγορές προεξοφλούν νίκη του Macron, ενώ και οι Βρυξέλλες εύχονται να επικρατήσει ο κεντρώος υποψήφιος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γνωρίζοντας ότι την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, τάσσονται υπέρ του Macron και κατά της «καταστροφής» της Ευρώπης, την οποία προωθεί, κατά τη γνώμη τους, η Le Pen, παρά τις προσπάθειές της να αποστασιοποιηθεί από το Εθνικό Μέτωπο και να προσελκύσει ψηφοφόρους ευρύτερης πολιτικής κατεύθυνσης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker ευχήθηκε ήδη από το βράδυ της 23ης Απριλίου «καλό κουράγιο για τη συνέχεια» στον Macron, σπάζοντας την παράδοση που τον θέλει να αποφεύγει να επεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα των χωρών.
«Το να εκλέγεσαι το 2017 λέγοντας:  «θέλω να ενισχύσω την Ευρώπη» είναι εντελώς αντίθετο με το τρέχον ρεύμα και αυτό έχει εντυπωσιάσει πολλούς στο Βερολίνο», όπου ο Macron έχει λάβει την υποστήριξη όλων των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων του κυβερνητικού συνασπισμού, από τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Wolfanf Schaeuble, ως τους Σοσιαλδημοκράτες Sigmar Gabriel και Steinmaier.

Στα ύψη η πόλωση

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν στους πέντε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ακραίο» και περίπου το ένα τρίτο «κεντρώο», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 5/5/2017, δύο ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Η δημοσκόπηση του Bertelsmann Foundation έδειξε επίσης ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας μεταξύ των Γάλλων για την πορεία της χώρας, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.
Το 20% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρούν τους εαυτούς τους είτε ακροδεξιούς είτε ακροαριστερούς, με το 14% να δηλώνει ακροδεξιό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάρτιο σε 11.021 ανθρώπους.
Το ποσοστό των ψηφοφόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη που δηλώνει ότι ανήκει σε ένα από αυτά τα δύο άκρα είναι μόλις 7%.
Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του κεντρώο, σε σύγκριση με το 62% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Από αυτούς, το 21% απάντησε ότι ανήκει στην κεντροαριστερά και το 15% στην κεντροδεξιά.
Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης την ευρεία δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα.
Μόνο το 4% των ακροδεξιών ψηφοφόρων και το 16% των ακροαριστερών δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, υπάρχει μεγάλη στήριξη στην παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ και την ευρωζώνη μεταξύ των ακροαριστερών, των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.
Μόνο οι ακροδεξιοί επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης