Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ κρίσιμη απόφαση, καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί

MarketWatch: Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ κρίσιμη απόφαση, καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εφόσον ο Οργανισμός δεν καταφέρει να επεκτείνει τη συμφωνία, το πετρέλαιο θα βρεθεί στη ζώνη των 30 δολ. ανά βαρέλι
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, το πετρέλαιο "βυθίστηκε" σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που καθιστά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου ως ιδιαίτερα κρίσιμη.
Μάλιστα, οι ημερήσιες απώλειες για το πετρέλαιο άγγιξαν το 3%, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο εβδομαδιαίο ποσοστό έφτασε στο 10%, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιμές υποχώρησαν σε χαμηλά πέντε μηνών, δηλαδή πριν από την πρώτη συμφωνία του Οργανισμού.
Μετά την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας, το αργό κατάφερε να φτάσει μέχρι και 54,45 δολ. ανά βαρέλι τον Φεβρουάριο, ενώ τη τιμή του Brent είχε διαμορφωθεί στα 56,81 δολ. ανά βαρέλι.
Η αυξανόμενη παραγωγή αργού τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες οι οποίες δε συμμετέχουν στη συμφωνία αποτελούν βασικό προβληματισμό, γιατί επισκιάζουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση της αγοράς.
Παράλληλα, η σταδιακή επίλυση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη Λιβύη, η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα, εντείνοντας το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη, μαζί με τη Νιγηρία, είναι οι μόνες χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία.
Πέραν της πιθανής ανόδου στην παραγωγή της Λιβύης, η αμφιβολία σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Ρωσίας σε μία επέκταση της συμφωνίας έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του πετρελαίου κατά τις τελευταίες ώρες.
Εάν οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μία επέκτασή της, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο μαύρος χυρσός θα επιστρέψει στη ζώνη των 30 δολ. ανά βαρέλι.
"Για την ώρα, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμα και τα 40 δολ. ανά βαρέλι", σημειώνει ο ενεργειακός οικονομολόγος της WTRG Economics, James Williams, για να προσθέσει ότι "οι παραγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τις υψηλότερες τιμές, οπότε θα συνεχίσουν την παραγωγή τους για αρκετούς μήνες, ακόμα και αν οι τιμές υποχωρήσουν κάτω από τα 40 δολάρια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης