Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Η αγορά εκκαθαρίσεων συναλλαγών πρέπει να μετεγκατασταθεί από το Λονδίνο στην ΕΕ

Dombrovskis: Η αγορά εκκαθαρίσεων συναλλαγών πρέπει να μετεγκατασταθεί από το Λονδίνο στην ΕΕ
Βέβαια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι προς το παρόν οι Βρυξέλλες δεν έχουν εκπονήσει κάποια σχετική απόφαση
Η αγορά εκκαθαρίσεων χρηματιστηριακών συναλλαγών της Ευρωζώνης πρέπει αναγκαστικά να μετεγκατασταθεί από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Brexit, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, στέλνοντας έτσι ένα αυστηρό μήνυμα προς τη βρετανική κυβέρνηση.
Βέβαια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι προς το παρόν οι Βρυξέλλες δεν έχουν εκπονήσει κάποια σχετική απόφαση.
Όπως είχε γίνει γνωστό την Πρωτομαγιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να καταθέσει στο τραπέζι νομική πρόταση για μετεγκατάσταση του μηχανισμού εκκαθαρίσεων συναλλαγών των ευρωπαϊκών αγορών από το Λονδίνο, με το σχετικό νομοθέτημα να είναι έτοιμο ακόμα και τον ερχόμενο Ιούνιο.
Επισημαίνεται ότι, μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο πίεσαν ώστε η αγοραπωλησία παραγώγων να περνά μέσα από τους οίκους εκκαθάρισης συναλλαγών, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη συγκριμένη περίπτωση, αν και ο συμψηφισμός αφορά τις συναλλαγές που εκφράζονται σε ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της όλης διαδικασίας για την Ευρωζώνη λαμβάνει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα, κάτι που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια. Εξηγώντας, το 70% της εκκαθάρισης συναλλαγών για την Ευρωζώνη γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 11% στη Γαλλία και το 7% στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε στο παρελθόν να μετατοπίσει τον μεγάλο όγκο των εν λόγω συναλλαγών από το Λονδίνο, ωστόσο το δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε εναντίον της, ενισχύοντας τη θέση της χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας.
Η αξία των εν λόγω συναλλαγών στη Βρετανία ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ ημερησίως!

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης