Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Φαβορί ο Renzi στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξής του που διεξάγονται σήμερα (30/4)

Le Monde: Φαβορί ο Renzi στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξής του που διεξάγονται σήμερα (30/4)
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αναμένεται να συγκεντρώσει το 60%, έναντι 15% και 8% των αντιπάλων του για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος
Στην Ιταλία, ο Matteo Renzi αναμένεται να ξαναπάρει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Κυριακή (30/4), αλλά όπως γράφει η Le Monde η επιστροφή στην προεδρία της κυβέρνησης είναι ένα άλλο θέμα.
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που έγινε στις 17 Απριλίου για τις "ανοιχτές εσωκομματικές εκλογές" από το Ινστιτούτο Ixe, ο Renzi συγκεντρώνει το 60% στην πρόθεση ψήφου, πολύ περισσότερο από τους δύο αντιπάλους του, τον υπουργό Δικαιοσύνης Andrea Orlando και τον κυβερνήτη της περιοχής Pouille, Michele Emiliano, που έχουν 15% και 8% αντίστοιχα.
Αλλά ακόμα κι αν ο Matteo Renzi που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μετά το χαμένο δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2016, παραμένει δημοφιλής στην παράταξή του, το Δημοκρατικό Κόμμα δύσκολα θα νικήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2018.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Beppe Grillo συγκεντρώνει 30% στην πρόθεση ψήφου και είναι 3-8 μονάδες μπροστά από το PD, που πλήττεται από την κόντρα των υποστηρικτών του Matteo Renzi με την αριστερή πτέρυγα.
"Ο Renzi δεν φαίνεται πια σαν μία αντισυστημική προσωπικότητα και η αξιοπιστία του έχει τρωθεί λόγω των μεγάλων υποσχέσεων και των ελάχιστων που πέτυχε στην πράξη" ανέφερε ο Wolfgango Picolli από την εταιρία δημοσκοπήσεων Teneo Intelligence.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις σημερινές προκριματικές της παράταξης θα συμμετάσχουν πολύ λιγότεροι από τα 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους των προηγούμενων εκλογών.
Την Τετάρτη 26/4 ο Matteo Renzi είχε δηλώσει ότι θα είναι ευχαριστημένος αν κινητοποιηθεί 1 εκ. ψηφοφόρων.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι από 16 ετών και πάνω και μόνιμο τόπο διαμονής την Ιταλία.
Ο Matteo Renzi είχε χαιρετίσει και την πρόκριση του Emmanuel Macron στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι και οι δύο μάχονται κόντρα στον λαϊκισμό και θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης