Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Brexit χωρίς συμβιβασμούς αλλά και ως ευκαιρία για την ΕΕ

Deutsche Welle: Brexit χωρίς συμβιβασμούς αλλά και ως ευκαιρία για την ΕΕ
Σύμφωνα με την άποψη του γερμανού οικονομολόγου R.  Hickel στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων  η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει σκληρή στάση
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ξεκινά ο Γολγοθάς που θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνα και που θα «πληγώσει» και τις δύο πλευρές, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Rudolf Hickel, καθηγητής Οικονομικών από τη Βρέμη, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, εξέφρασε καταρχήν ικανοποίηση που οι Βρετανοί χρειάστηκαν 9 μήνες για να αποφασίσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Λισαβόνας, αλλά και που η ΕΕ έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της.

Αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων

Η Βρετανία στη μακρά και επίπονη διαδικασία που θα ακολουθήσει έχει από τώρα θέσει αξιώσεις.
Σύμφωνα με την άποψη του γερμανού οικονομολόγου στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, που ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει σκληρή στάση.
Όπως αναφέρει, «εάν καταργηθεί αυτή η ελευθερία, τότε ένας κεντρικός πυλώνας της ΕΕ, αυτός της κοινής αγοράς, καταρρέει και γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί», «γι΄  αυτό πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε όλη η διαδικασία να παραμείνει ανοιχτή, όχι επί τη βάσει του άρθρου 50, αλλά του άρθρου 49, που προβλέπει βήματα σε περίπτωση που κάποιο πρώην κράτος – μέλος θέλει να ξαναμπεί.
Αλλά οπορτουνισμός τύπου Τ. May είναι απαράδεκτος και επ' αυτού συμφωνώ απολύτως με την γερμανίδα καγκελάριο, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διπλή στρατηγική, από τη μια διαπραγμάτευση των όρων εξόδου και από την άλλη μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως διακήρυξε η May.
Αυτό δεν γίνεται.
Πρώτα οι διαπραγματεύσεις εξόδου και μετά η συζήτηση για το πώς η Βρετανία θα υπάρξει στην Ευρώπη και στην ΕΕ ως τρίτη  χώρα».

Brexit ως ευκαιρία

Κατά τον ίδιο, οι Βρετανοί θα πρέπει να πιουν το «πικρό ποτήρι» μέχρι τέλους και η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί καταρχήν επιθετικά καθώς  «αυτό που θα συμβεί με τη Βρετανία μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε χώρες που πιθανώς έχουν τα ίδια σχέδια. Άρα, σκληρή στάση συνολικά και η όλη διαδικασία εξόδου να καθοριστεί ρητά.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Hickel προσθέτει πως υπάρχει και κάτι ακόμη που στις συζητήσεις χάνεται»,  «νομίζω ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα συζήτηση για το πώς θα ενισχυθεί μελλοντικά για να συμβάλει, ώστε να περιοριστούν οι αιτίες που προκαλούν σε ορισμένες χώρες – μέλη ‘ευρωάπωση'.
Θα πρέπει η Ένωση να το δει αυτό ως ευκαιρία επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει στο εσωτερικό της, έτσι ώστε να σταματήσει και να καταργηθεί η εκμετάλλευση του αρνητισμού προς την ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης