Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι επενδυτές των ομολόγων δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Bloomberg: Οι επενδυτές των ομολόγων δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές
Οι επενδυτές ανησυχούν για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών
Στην έντονη ανησυχία που επικρατεί στη γαλλική αγορά ομολόγων ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναφέρεται το Bloomberg με σχετικό άρθρο-ανάλυση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread των 10ετών γαλλικών ομολόγων έχει διευρυνθεί καθώς ο αριστερός υποψήφιος Jean-Luc Mélenchon ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις.
«Πολλοί επενδυτές περίμεναν ότι ένας mainstream υποψήφιους υπέρ του ευρώ θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου» σχολιάζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες στο δεύτερο γύρο να περάσουν δυο ακραίοι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.
Ωστόσο την ανησυχία των επενδυτών εντείνει και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δεν έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν.
Την ίδια στιγμή, όμως, ενισχύεται και το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων, λόγω των ανησυχιών ότι ένας ευρωσκεπτικιστής υποψήφιος θα εκλεγεί και στις ιταλικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2018.
Πίσω από την άνοδο των ιταλικών και γαλλικών spreads κρύβονται οι φόβοι των επενδυτών όταν εάν Ιταλία και Γαλλία σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ευρώ για τις συναλλαγές τους, το χρέος τους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να μετατραπεί σε γαλλικά φράγκα ή ιταλικές λιρέτες - ή οποιοδήποτε άλλο εθνικό νόμισμα αντικαταστήσει το ευρώ.
Και επειδή αυτά τα νομίσματα θα ήταν πιθανόν να υποτιμηθεί έναντι του ευρώ και του δολαρίου, οι ομολογιούχοι θα υποστούν απώλειες κεφαλαίων.
Αν και ακόμα δεν είναι εμφανές τι θα συμβεί στον πρώτο γύρο των εκλογών, μια νίκη του Melenchon ή της Le Pen θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα για αγορές στους επενδυτές σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Κι αυτό παρ' όλο που η άμεση αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι η απότομη πτώση στις τιμές των γαλλικών και των ιταλικών μετοχών, καθώς κι η περαιτέρω διεύρυνση των spreads.
Ακόμα, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν δεν εκλεγεί κάποιος mainstream υποψήφιος μπορεί ακόμα να σημειωθούν ελκυστικές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις επενδύσεων.
Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία.

Δύσκολη η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ούτε η Le Pen, ούτε ο Melenchon θα είναι σε θέση να βγάλουν μονομερώς τη Γαλλία από την ευρωζώνη.
Παρά την άνοδο των δύο αυτών υποψηφίων, διάφορες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70%-80% των Γάλλων θέλουν το ευρώ.
Δεύτερον, θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος.
Και δεδομένου ότι μια νίκη του Melenchon ή της Le Pen δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κόμμα του νέου προέδρου, η Γαλλία μπορεί να καταλήξει με ένα πρωθυπουργό από ένα διαφορετικό κόμμα .
Ιστορικά, αυτές οι καταστάσεις έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο για έναν πρόεδρο να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Τρίτον, ας υποθέσουμε ότι, παρά τα εμπόδια, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας καταφέρνει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Αυτός ή αυτή θα πρέπει ακόμη να λάβει μέτρα για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας των νέων (που είναι η αχίλλειος πτέρνα των γαλλικών και ιταλικών οικονομιών).

Τελικά οι επενδυτές μπορεί και να κερδίσουν

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και οι επενδυτές θα νιώσουν ανακούφιση εάν επικρατήσει ένας «κλασικός» υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, η μεσοπρόθεσμη απόδοση στις αγοράς θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν εάν εκλεγεί ένας εξτρεμιστής υποψήφιος.
«Εν ολίγοις, βάζοντας ένα τέλος σε μέτρα 10ετιών που ήταν οδυνηρά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το πολιτικό ρίσκο της Ευρώπης μπορεί να σημάνει ευκαιρία για τους επενδυτές - δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα» καταλήγει η ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης