Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατηγορίες για δωροληψία απαγγέλθηκαν σε βάρος της καθαιρεθείσας προέδρου της Νότιας Κορέας, Park

Κατηγορίες για δωροληψία απαγγέλθηκαν σε βάρος της καθαιρεθείσας προέδρου της Νότιας Κορέας, Park
Ανάλογες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος του προέδρου του ομίλου Lotte Shin Dong-bin, ο οποίος δεν τέθηκε υπό κράτηση
Κατηγορίες για δωροληψίας σε βάρος της καθαιρεθείσας προέδρου της Νότιας Κορέας Park Geun-hye, απήγγειλαν σήμερα (17/4/2017) οι εισαγγελείς της χώρας.
Ανάλογες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος του προέδρου του ομίλου Lotte Shin Dong-bin, ο οποίος δεν τέθηκε υπό κράτηση.
Ο μεγάλος όμιλος λιανικής Lotte, που οι δραστηριότητές του εκτείνονται από τον ξενοδοχειακό τομέα και τα καταστήματα λιανικής έως τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα, είναι η δεύτερη μεγάλη εταιρία που εμπλέκεται στο πολιτικό σκάνδαλο μετά την κράτηση του Jay Lee επικεφαλής του ομίλου Sumsung, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος δωροδοκίας της Park.
Ο Lee, η φίλη του Τshoy Soun -sil και η Park έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Η Lotte, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρία της Νότιας Κορέας, έχει να αντιμετωπίσει το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της στην Κίνα μετά τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ να παραχωρήσει γη για την εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) σε περιοχή έξω από τη Σεούλ.
Η Νότια Κορέα, που κατηγορεί την Κίνα ότι μεροληπτεί εις βάρος νοτιοκορεατικών εταιριών που λειτουργούν στην Κίνα, και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μοναδικός σκοπός του THADD είναι να παράσχει προστασία από τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας.
Η Κίνα λέει πως το ισχυρό ραντάρ του μπορεί να εισδύσει στην επικράτειά της και να υπονομεύσει την ασφάλειά της και τάχθηκε εκ νέου σήμερα κατά της εγκατάστασής του.
Ο επικεφαλής του Lotte, Shin, είναι επίσης κατηγορούμενος σε μια χωριστή δίκη για δωροδοκία, στην οποία εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του που κατηγορούνται για κατάχρηση και παραβίαση εμπιστοσύνης.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν την Park ότι συνεργάστηκε με την Tshoy προκειμένου να λάβουν 7 δισεκατ. γουόν (6,16 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από τον Lotte ως χάρες, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Η Park κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση πίεσης σε μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να συνεισφέρουν κεφάλαια σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, ανέφεραν οι εισαγγελείς.
Η Park κατηγορείται επίσης για δωροληψίες αξίας περίπου 29,8 δισεκατομμυρίων γουόν από τον Lee με αντάλλαγμα να τον στηρίξει στην ηγεσία του ομίλου Samsung, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ο όμιλος Lotte αρνείται τις καταγγελίες για ανάρμοστες συμφωνίες με την Park, ή με πρόσωπα που συνδέονταν μαζί της, προκειμένου να λάβει χάρες, αλλά ανακοίνωσε πως θα εξηγήσει τις ενέργειές του στο δικαστήριο ώστε να διαλυθούν οι υποψίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης