Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Κρίσιμος για το μέλλον της ΕΕ ο α' γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Der Spiegel: Κρίσιμος για το μέλλον της ΕΕ ο α' γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών
Με τον Macron η επανεκκίνηση στην ΕΕ θα ήταν δυνατή
Με την άποψη πολλών αναλυτών ότι το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα καθορίσει και το μέλλον της ΕΕ και της Ευρώπης, φαίενται να συμφωνεί ο αρθογράφος του Der Spiegel, Henrik Muller.
Όπως επισημαίνει το γαλλικό κομματικό σύστημα βρίσκεται σε απορρύθμιση, η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων φθίνει, ενώ οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Το «top 3» στις δημοσκοπήσεις είναι μια πολιτικός που εκφράζει τον δεξιό λαϊκισμό , ένας πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και ένας πολιτικός της αριστεράς: η Marine Le Pen, o Emmanuel Macron και ο Jean-Luc Melenchon.
Και οι τρεις κινούνται εκτός του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος.
Συγκεκριμένα, οι Le Pen και Melenchon θέλουν να γκρεμίσουν το σύστημα.
Απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ στη σημερινή του μορφή έστω και από διαφορετική οπτική γωνία: η Le Pen για εθνικιστικούς λόγους, καθώς βάζει πάνω απ' όλα το γαλλικό έθνος αρνούμενη περιορισμούς από τις Βρυξέλλες, ενώ ο Melenchon για ιδεολογικούς λόγους, γιατί θέλει ακόμα περισσότερο κράτος πρόνοιας και αναδιανομή του πλούτου, κάτι όμως που θα καταστρέψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Der Spiegel, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Le Figaro» μεταξύ των πολιτικών σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόροι λένε πώς θέλουν ο Melenchon να παίξει σημαντικό ρόλο: 47% - ουδείς άλλος πιάνει σήμερα τέτοια υψηλά ποσοστά.
Ακόμη πιο ανησυχητικό: Εάν η Le Pen και ο Melenchon έρθουν στις δύο πρώτες θέσεις την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν έναν εκ των δύο για πρόεδρο της χώρας.
«Η Προεδρία θα δοθεί είτε σε μια εθνικίστρια ή σε έναν κομμουνιστή.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η Ευρώπη που ήδη παραπαίει, σε μια εβδομάδα να αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο αριστερός φιλελεύθερος Macron μέχρι σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο.
Προωθεί μια ανοικτή, ανταγωνιστική η Γαλλία σε μια ολοκληρωμένη Ευρώπη.
Με αυτόν, μια επανεκκίνηση στην ΕΕ θα ήταν δυνατή.
Αλλά αν μπορεί να κινητοποιήσει αρκετούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν είναι αβέβαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης