Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Μεγάλη η συμμετοχή, αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στο δημοψήφισμα της Τουρκίας

Le Monde: Μεγάλη η συμμετοχή, αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στο δημοψήφισμα της Τουρκίας
Θα παίξει ρόλο και η ψήφος των Κούρδων που αποτελούν το 1/5 του πληθυσμού
Η Τουρκία ψηφίσει σήμερα Κυριακή 16 Απριλίου υπέρ ή, κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Tayyip Erdogan σε ένα δημοψήφισμα καθοριστικό για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τη Δύση, γράφει η Le Monde.
Περίπου 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφανθούν σχετικά με μία αναθεώρηση του συντάγματος που θα καταργήσει τη θέση του πρωθυπουργού προς όφελος ενός υπερπροέδρου, ο οποίος θα συγκεντρώσει στα χέρια του τις πιο σημαντικές εξουσίες.
Τα 167.140 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 στην ανατολική Τουρκία και στις 8:00 στην υπόλοιπη χώρα και θα κλείσουν στις 17:00.
Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ψηφίσει.
H Le Monde παραθέτει μερικές φωτογραφίες από το τούρκικο δημοψήφισμα με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες, με τη συμμετοχή να είναι μεγάλη, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας αυξημένα, καθώς η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά το πραξικόπημα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί.
Υπάρχει αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα, καθώς ψηφίζουν και οι Κούρδοι, που αποτελούν το 1/5 του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του συντάγματος είναι αναγκαία για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα κάνει πιο αυταρχικό τον Erdogan που μετά το πραξικόπημα θέλει να καταστείλει κάθε αντίθετη φωνή.
Συνολικά θα γίνουν 18 τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, η δυνατότητα του προέδρου να διαλύει τη Βουλή και να εκδίδει διατάγματα.
Αν ο Erdogan που γλίτωσε από το πραξικόπημα, κερδίσει, θα μπορεί να μείνει στην εξουσία ως το 2029.
Το δημοψήφισμα θα έχει συνέπειες και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Την παραμονή του δημοψηφίσματος ο Erdogan μίλησε σε τέσσερις συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας από τους οπαδούς του να πάνε μαζικά στις κάλπες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης