Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου της Βόρειας Κορέας - Πως το σχολίασε η Νότια Κορέα

Reuters: Αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου της Βόρειας Κορέας - Πως το σχολίασε η Νότια Κορέα
Ο πύραυλος πέταξε για 60 χιλιόμετρα, αλλά μετά είχε διαρροή καυσίμων και διήνυσε μόνο ένα τμήμα του βεληνεκούς του
Ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως κατά την εκτόξευσή του την Κυριακή 16/4, λίγες ώρες πριν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence μεταβεί στη Νότια Κορέα για συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μεταδίδει το Reuters.
Η αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας έγινε μία μέρα μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του κράτους Kim Il Sung.
Η Νότια Κορέα σχολίασε ότι η επίδειξη δύναμης συνιστά απειλή για όλο τον κόσμο.
Ο Pence θα ξεκινήσει από τη Σεούλ μία 10ήμερη περιοδεία στην Ασία και σκοπός του είναι η δέσμευση των ΗΠΑ στους συμμάχους της ότι θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ένταση.
Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Carl Vinson ηγείται επίσης μίας νηοπομπής στην κορεάτικη χερσόνησο.
Και καθώς οι ΗΠΑ έκαναν πρόσφατα επίθεση στη Συρία, αυξήθηκαν τα ερωτηματικά για τις προθέσεις του Trump για τη Βόρεια Κορέα.
Οι ΗΠΑ έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα και προειδοποίησαν για τιμωρητική δράση, εφόσον η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμά της.
"Η Βόρεια Κορέα έδειξε πολλούς πυραύλους στη χθεσινή παρέλαση και τόλμησε να εκτοξεύσει έναν σήμερα, σε μία κίνηση που απειλεί όλο τον κόσμο" ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει για πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, αν προκληθεί.
Προσθέτοντας ότι έχει αναπτύξει την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Η διοίκηση Ειρηνικού Ωκεανού ανέφερε ότι ο πύραυλος εξερράγη αμέσως, ενώ ερευνά ποιος ήταν ο τύπος του.
"Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν άγνωστου τύπου πύραυλο, αλλά φαίνεται ότι απέτυχε" ανακοίνωσε και η Νότια Κορέα.
Υπήρχε ένας υψηλός βαθμός εμπιστευτικότητας, αλλά δεν ήταν ένας διηπειρωτικός πύραυλος, εκτίμησε Αμερικάνος αξιωματούχος, ενώ συνάδελφός του υποστήριξε ότι η εκτόξευση έγινε από την ξηρά.
Η στιγμή της εκτόξευσης συνέπεσε με την άφιξη Pence στη Νότια Κορέα και έγινε μία μέρα μετά τη στρατιωτική παρέλαση της Βόρειας Κορέας.
Ο Pence ενημερώθηκε για την αποτυχημένη εκτόξευση, ενώ πήγαινε στη Σεούλ και ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Trump.
H Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει έναν ακόμα πύραυλο από την ίδια βάση, παραμονές μίας συνόδου της Κίνας με τις ΗΠΑ για να συζητήσουν για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο πύραυλος πέταξε για 60 χιλιόμετρα, αλλά μετά είχε διαρροή καυσίμων και διήνυσε μόνο ένα τμήμα του βεληνεκούς του πριν αρχίσει να περιστρέφεται, βγαίνοντας εκτός ελέγχου.
Η Κίνα έχει μιλήσει κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ενώ την Παρασκευή 14/4 συνέστησε να πέσουν οι τόνοι.
Ακύρωσε επίσης μερικές πτήσεις της Air China στην Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, αλλά δεν της ματαίωσε όλες, όπως είχε αρχικά ακουστεί.
Το Sinpo από όπου έγινε η εκτόξευση της Κυριακής 16/4 είναι μία υποβρύχια βάση της Βόρειας Κορέας και στεγάζει υποβρύχια που μπορούν να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους.
Πιστεύεται ότι η σημερινή εκτόξευση έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει ξανά, εκτίμησε ο Kim Dong yub, στρατιωτικός ειδικός από τη Σεούλ, εκτιμώντας ότι ήταν ένας νέος τύπος πυραύλου ή, κάποιος παλιότερος που αναβαθμίστηκε.
Οι εντάσεις είχαν αυξηθεί στην περιοχή, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι στο πλαίσιο των εορτασμών η Βόρεια Κορέα θα έκανε μία έκτη δοκιμή και ο Trump είχε πει ότι την είχε υπό στενή παρακολούθηση.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα τεχνικά είναι ακόμα σε πόλεμο, καθώς μετά τη σύγκρουσή τους το 1950-53 δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, αλλά εκεχειρία.
Κινέζοι τουρίστες στην Dandong που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα είδαν χωριά και πόλεις της από πλοιάρια στα οποία είχαν επιβιβαστεί την Κυριακή 16/4.
Ένας τουρίστας ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να εμπλακεί σε πόλεμο.
"Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή" ήταν το σχόλιό του.
Ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε για την αποτυχημένη εκτόξευση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι "η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας".
Επίσης, δήλωσε ότι δεν πιστεύει τι λένε τα διεθνή μέσα, που συχνά μεταδίδουν ψέματα και αρνητικά νέα για τη Βόρεια Κορέα.
Ούτε ένας 37χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο που πήγαινε κρουαζιέρα με την οικογένειά του είχε ακούσει για την αποτυχημένη εκτόξευση, αλλά είπε "ότι αν ο Kim αποφασίσει να κάνει κάτι θα το πετύχει και εμείς οι πολίτες θα τον στηρίξουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης