Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εμπλοκή στην επιχείρηση εκκένωσης συριακών πόλεων με ανταλλαγή πληθυσμών πολιτών - ανταρτών

Reuters: Εμπλοκή στην επιχείρηση εκκένωσης συριακών πόλεων με ανταλλαγή πληθυσμών πολιτών - ανταρτών
Αρκετοί κάτοικοι περιμένουν στα λεωφορεία εδώ και μία μέρα χωρίς νερό και φαγητό
Χιλιάδες Σύριοι ακινητοποιήθηκαν γύρω από το Χαλέπι το Σάββατο 15/4, καθώς μία συμφωνία για ανταλλαγή Σιιτών πολιτών με Σουνίτες αντάρτες, που έφευγαν δύο πολιορκημένες πόλεις κοντά στη Δαμασκό, σταμάτησε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ο λόγος της καθυστέρησης ήταν ότι οι πολίτες που έφευγαν από την πόλη Zebdani, μία από τις δύο της συμφωνίας, δεν είχαν πάρει εγγυήσεις για ασφαλές πέρασμα.
Η συμφωνία είναι μία από τις πολλές που επιδιώκει η κυβέρνηση Assad μετά την πολιορκία πόλεων που έχει κάνει μαζί με τους συμμάχους της.
Σε μία από τις τελευταίες συμφωνίες εκατοντάδες αντάρτες και οι οικογένειές τους, έφυγαν από την πόλη Madaya κοντά στη Δαμασκό και πήγαν στο Χαλέπι που ελέγχει πια η κυβέρνηση.
Από εκεί θα ταξιδέψουν στην επαρχία Ιντλίμπ των ανταρτών.
Σε αντάλλαγμα φιλοκυβερνητικοί μαχητές και κάτοικοι από τα πολιορκημένα χωριά Fouya και Kefraya, που έχουν περικυκλωθεί από αντάρτες της Ιντλίμπ, θα μεταβούν στο Χαλέπι.
Το Σάββατο 15/4 αυτοί που έφυγαν από τη Madaya περίμεναν στο Χαλέπι για να πάνε στη συνέχεια στην Ιντλίμπ.
Στο μεταξύ οι κάτοικοι από τα δύο σιιτικά χωριά περίμεναν επίσης στα προάστια στο Χαλέπι.
Από την αντιπολίτευση υποστήριξαν ότι ένας μικρότερος αριθμός φιλοκυβερνητικών μαχητών από αυτόν που είχε συμφωνηθεί, έφυγε από τα σιιτικά χωριά.
Ένας κάτοικος από τη Μadaya υποστήριξε ότι περιμένουν από την Παρασκευή το βράδυ στο Χαλέπι χωρίς νερό και φαγητό, ενώ δεν μπορούν και να μετακινηθούν.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει θυμός, γιατί πολλοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν, καθώς δεν τους άφησαν άλλη επιλογή.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτές οι συμφωνίες εκκένωσης έχουν στόχο να εκτοπίσουν τους αντιπάλους του Assad μακριά από τα αστικά κέντρα.
Αυτές οι συμφωνίες προκαλούν επίσης δημογραφικές αλλαγές σε μία χώρα που είναι κυρίως σουνιτική, ενώ ο Assad είναι από τη μειονότητα των Αλαουιτών και θεωρείται άνθρωπος του σιιτικού ισλάμ.
Στηρίζεται, άλλωστε, από τη Ρωσία, από τους σιίτες του Ιράν και από τη Χεζμπολάχ.
Ο Assad απέκτησε πλεονέκτημα έναντι των ανταρτών μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες αντιστέκονται ακόμα σε μερικά μέτωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης