Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Προς το παρόν η Β. Κορέα έκανε επίδειξη δύναμης με την παρέλαση για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της

Reuters: Προς το παρόν η Β. Κορέα έκανε επίδειξη δύναμης με την παρέλαση για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της
"Την κυβέρνηση Trump την έχει πιάσει στρατιωτική υστερία και έχει φτάσει σε μία επικίνδυνη φάση που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε" αναφέρει η Β. Κορέα
Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υποβρυχίων για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Kim Il Sung το Σάββατο 15/4, ενώ το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ πλησιάζει στην περιοχή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η πρόσφατη αμερικάνικη επίθεση στη συριακή βάση προκάλεσε ερωτηματικά για τα σχέδια του Donald Trump για τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις για τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un, εγγονός του Kim Il Sung έδειχνε χαλαρός μέσα στο μαύρο κοστούμι του και γελούσε περιτριγυρισμένος από συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης για την "Ημέρα του Ήλιου" στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ Kim Il Sung.
Στρατιώτες με το βάδισμα της χήνας και μπάντες γέμισαν την πλατεία και ακολουθούσαν τανκς, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα.
Αεροπλάνα με μία προπέλα σχημάτιζαν το νούμερο 105 στον ουρανό.
Σε αντίθεση με προηγούμενες παρελάσεις, δεν παραβρέθηκε κάποιος ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος στη Βόρεια Κορέα.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι, η Κίνα υποστηρίζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Β. Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έχει κατασκευάσει και μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο, ικανό να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν έχει αναπτύξει ακόμα την απαιτούμενη τεχνολογία για κάτι τέτοιο.
Ειδικοί στα όπλα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι διαθέτει μερικούς διηπειρωτικούς πυραύλους.
Η Βόρεια Κορέα έδειξε δύο νέα είδη κανίστρων για την εκτόξευση πυραύλων από φορτηγά, κάτι που σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει δουλέψει πάνω σε ένα νέο κόνσεπτ διηπειρωτικών πυραύλων, σύμφωνα με τη Melissa Hanham, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στην Καλιφόρνια.
Η ίδια υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Β. Κορέα έχει τη συνήθεια να παρουσιάζει πυραύλους σε παρελάσεις, χωρίς να τους έχει πρώτα δοκιμάσει.
Τεχνικά η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι ακόμα σε πόλεμο, καθώς η σύγκρουσή τους από το 1950 ως το 1953 έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Προειδοποίησε, εξάλλου, τις ΗΠΑ ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση θα απαντήσει με αντίποινα.
"Η σκληρότερη αντίδρασή μας ενάντια στις ΗΠΑ και των ναυτικών της δυνάμεων θα αναληφθεί, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε επίσης ότι "την κυβέρνηση Trump την έχει πιάσει στρατιωτική υστερία και έχει φτάσει σε μία επικίνδυνη φάση που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε".
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν από την πλευρά τους ότι η στρατηγική της υπομονής με τη Βόρεια Κορέα έχει τελειώσει.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence θα βρεθεί στη Νότια Κορέα αύριο Κυριακή 16/4 στο πλαίσιο μίας 10ήμερης περιοδείας του στην Ασία.
Το υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας Pukkuksong που έχει την ικανότητα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ήταν επίσης παρόν στην παρέλαση.
Ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα παρουσίασε πυραύλους με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.
Μάλιστα, οι πύραλοι που βρίσκονται στα υποβρύχια είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Ο Choe Ryong Hae, στενός συνεργάτης του Κim, μιλώντας στην παρέλαση, απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.
"Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις ριψοκίνδυνες προκλήσεις εναντίον μας, οι επαναστατικές δυνάμεις μας θα απαντήσουν αμέσως και θα αντιδράσουμε με πόλεμο, ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Κίνα ζήτησε και από τις δύο πλευρές να κατεβάσουν τους τόνους.
Η Κίνα έχει κάνει εμπάργκο στις εισαγωγές της από τη Βόρεια Κορέα από τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ η αεροπορική της εταιρία Air China ακύρωσε κάποιες πτήσεις της προς την Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, αλλά δεν τις ματαίωσε όλες.
Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε την Παρασκευή 14/4 τις ΗΠΑ ότι φέρνουν πυρηνικά με το αεροπλανοφόρο Carl Vinson να είναι η ναυαρχίδα μίας πυρηνοκίνητης δύναμης που πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης