Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαβάζοντας τις αγορές - Οι πιθανότητες νίκης της Le Pen στις γαλλικές εκλογές

Reuters: Διαβάζοντας τις αγορές - Οι πιθανότητες νίκης της Le Pen στις γαλλικές εκλογές
Παρ' όλο που οι δημοσκοπήσεις δεν «βλέπουν» εκλογή της Marine Le Pen, το περιθώριο λάθους παραμένει μεγάλο
Οι γαλλικές εκλογές είναι το επόμενο μεγάλο τεστ που θα πρέπει να περάσει η Ευρώπη ενώ το αποτέλεσμα τους εκτιμάται ότι θα κρίνει και το μέλλον της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι αγορές είναι ιδιαίτερα ήρεμες ενόψει των γαλλικών εκλογών και αυτό είναι εμφανές και στα γαλλικά ομόλογα.
Μάλιστα, οι τιμές των γαλλικών κρατικών ομολόγων δείχνουν λιγότερες πιθανότητες -σε σχέση με τις εταιρείες στοιχημάτων- στο ενδεχόμενο να κερδίσει η Le Pen στις γαλλικές εκλογές.
Οι μεγάλες προκλήσεις για την ψυχραιμία των επενδυτών θα είναι η απάθεια των ψηφοφόρων ή μια Αριστερή συμμαχία, εξελίξεις που αψηφούν την παραδοσιακή ανάλυση της αγοράς.
Η Le Pen έχει δεσμευτεί για την αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ.
Έτσι ένα μέρος των πιθανοτήτων της για να εκλεγεί φαίνεται και στο κόστος ασφάλισης του γαλλικού χρέους.
Οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να πληρωθούν εάν η Γαλλία επιστρέψει στο νόμισμα της.
Αυτή τη στιγμή, το κόστος ενός 5ετούς CDS είναι 52 μονάδες βάσης.
Υποθέτοντας ότι ένα φράγκο θα αξίζει 30% λιγότερο από ένα ευρώ, αυτή η τιμή υποδεικνύει ότι οι επενδυτές των CDS πιστεύουν ότι υπάρχει σχεδόν 2% πιθανότητες μετατροπής τους χρέους της Γαλλίας κατά το επόμενο έτος ή 8% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μια εναλλακτική λύση ώστε να υπολογίσει κάποιος τις πιθανότητες νίκης της Le Pen είναι να προσπαθήσει να μαντέψει που θα διαπραγματεύονται τα γαλλικά ομόλογα εάν η Le Pen αναμένεται να κερδίσει.
Τυπικά, τα γαλλικά 10ετή ομόλογα αποφέρουν περισσότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά, αλλά αυτή η διαφορά κυμαίνεται από 190 μονάδες βάσεις -το 2011 όταν η διάλυση της ευρωζώνης φαινόταν πιθανή- έως 50 μονάδες βάσης το σχετικά ήρεμο 2014, πριν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές ομολόγων.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα διαφορά των 67 μονάδων βάσης ισοδυναμεί με 12% πιθανότητες να εκλεγεί η Le Pen.
Ωστόσο, διαβάζοντας τις αγορές με αυτόν τον τρόπο γίνονται μεγάλες υποθέσεις.
Το φράγκο θα μπορούσε να υποχωρήσει ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 30% και τα πιστωτικά spreads δεν αποτελούν πάντα καθαρά αντανάκλαση των πιθανών απωλειών.
Η Le Pen μπορεί να κερδίσει αλλά να μην καταφέρει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ.
Ένας άλλος τρόπος λοιπόν είναι να ανατρέξει κανείς στις εταιρείες στοιχημάτων για να δει τις πιθανότητες εκλογής της ακροδεξιάς πολιτικού.
Ενδεικτικά αναφέρεται λοιπόν ότι η William Hill δίνει 27% πιθανότητες νίκης της Le Pen.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεδομένων των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων είναι σχετικά απίθανο να εκλεγεί η Le Pen, ωστόσο το περιθώριο λάθους είναι μεγάλο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης