Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Να μπει στη συμφωνία για το Brexit η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Guardian: Να μπει στη συμφωνία για το Brexit η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο αρθρογράφος εκτιμά πως από την επιστροφή των Γλυπτών θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές
Η συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο αρθρογράφος εκτιμά πως από την επιστροφή των Γλυπτών θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, καθώς η Βρετανία «θα κέρδιζε καλή θέληση» από την μεριά της Ε.Ε. ενώ η Ευρώπη θα κέρδισε τα Γλυπτά της και θα ενίσχυε την πολιτιστική της κληρονομιά.
«Ούτε μια βδομάδα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ήδη η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις μοιάζει αισιόδοξη.
Το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε διαξιφισμούς για το μέλλον του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών υπαινίχθη πως ένας τρόπος να διευθετηθεί το θέμα θα ήταν ένας πόλεμος με την Ισπανία.
Η Βρετανία μπορεί να κάνει μία συμφωνία για το Brexit επιστρέφοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Τα μισά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου.
Το να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit η επιστροφή των Ελγινείων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.
Η Guardian σημειώνει πως ο Jean Claude Juncker και οι γραφειοκράτες του, καθώς και οι κυβερνήσεις ιδίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, συχνά κάνουν λόγο στη σημασία της ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Και δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να την ενισχύσουν.
Η ίδια η συνθήκη της Ε.Ε., κατά τη γνώμη μου, τους υποχρεώνει να βάλουν την επανένωση των Μαρμάρων στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Όσο για τη Βρετανία, αν προθυμοποιούνταν να δώσει πίσω τα κλεμμένα του Elgin θα κέρδιζε καλή θέληση από τη μεριά της Ε.Ε. καθώς και άλλες παραχωρήσεις.
Η Βρετανία αφήνει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη τα γλυπτά της».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης