Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche welle: Πιο επιθετική στην προεκλογική της εκστρατεία η Merkel μετά την άνοδο Schulz

Deutsche welle: Πιο επιθετική στην προεκλογική της εκστρατεία η Merkel μετά την άνοδο Schulz
Οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποτελεί το βαρόμετρο των γερμανικών εκλογών καθώς εδώ κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα
Επιθετική αναμένεται να είναι σε αυτή την προεκλογική της εκστρατεία η A. Merkel ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το πρώτο δείγμα διαφάνηκε στην ομιλία της σε κομματικό συνέδριο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εν όψει των τοπικών εκλογών στις 14 Μαΐου, επιλέγοντας να επιτεθεί προσωπικά στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Martin Schulz.
Η προεκλογική εκστρατεία της γερμανίδας καγκελαρίου έχει άλλο άνεμο από αυτόν του 2013 όπου η επικράτησή της ήταν αδιαμφισβήτητη.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ομιλία της στο Μίνστερ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ήταν η επίσημη αρχή του προεκλογικού της αγώνα.
Ενδεικτικά στοιχεία είναι τόσο ο επιθετικός τόνος στην ομιλία της, τον οποίο απέφευγε ως τώρα, όσο και οι κατηγορίες που διατύπωσε ενάντια στους σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους κατά τα άλλα συγκυβερνά στο Βερολίνο στα πλαίσια του «μεγάλου συνασπισμού».
Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δεν περιορίστηκε μόνο σε ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα που προβάλλει ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της, Martin Schulz.
Για παράδειγμα στο θέμα της Ατζέντας 2010 όπου, όπως τονίζει ο Schulz, θέλει να διορθώσει κάποια «λάθη» που έχουν γίνει.
Στην χθεσινή της ομιλία η Merkel, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα να διατηρηθούν τα μέτρα της Ατζέντας 2010 επειδή διασφαλίζουν την ευημερία της Γερμανίας, προειδοποίησε παράλληλα για τους κινδύνους μιας πιθανής συνεργασίας του SPD με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke).
Η ενεργή και επιθετική παρέμβαση εξηγείται όμως και από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις για το κρατίδιο οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αισθητά πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ενώ το SPD συγκεντρώνει μεταξύ 37% και 40%, τα ποσοστά του CDU δεν ξεπερνούν το 30%.
Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι όμως αμελητέα για την υπόλοιπη χώρα.
Το κρατίδιο είναι, με πάνω από το 1/5 των γερμανών ψηφοφόρων, η σημαντικότερη εκλογική περιφέρεια της Γερμανίας.
Συνήθως εδώ κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
Σε δημοσκόπηση πάντως, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη BILD και αφορά ολόκληρη την επικράτεια, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες ισοψηφούν, καθώς συγκεντρώνουν από 33%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης