Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκλογές στην Αρμενία εν μέσω κριτικής για το νέο σύνταγμα

Reuters: Εκλογές στην Αρμενία εν μέσω κριτικής για το νέο σύνταγμα
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 2/4 είναι δύσκολο να προβλεφτεί με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το RPA να είναι πολύ κοντά με ένα συμμαχικό κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο Gagik Tsarukyan
Οι Αρμένιοι ψηφίζουν σήμερα Κυριακή 2/4 για νέο κοινοβούλιο σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του πρώην κυβερνητικού του εταίρου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι επικριτές των συνταγματικών αλλαγών που έγιναν πρόσφατα, υποστηρίζουν ότι ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν ήταν για να επιμηκυνθεί η πολιτική ζωή του προέδρου Serzh Sarksyan, διότι για πρώτη φορά ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το κοινοβούλιο και όχι από τους πολίτες.
Ο ρόλος του θα είναι περισσότερο εθιμοτυπικός, ενώ ο πρωθυπουργός θα΄αποκτήσει περισσότερες εξουσίες.
Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 16:00 (ώρα Αγγλίας - 18:00 ώρα Ελλάδας) σε μία χώρα με 2,6 εκατ. ψηφοφόρους.
Ο 62χρονος Sarksyan, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας (RPA), έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι οι αλλαγές που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 από ένα δημοψήφισμα, έγιναν για δικό του όφελος.
Είναι πρόεδρος από το 2008, αλλά η δεύτερη θητεία του λήγει το 2018.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα μπορεί να συνεχίσει να έχει εκτελεστική εξουσία αν γίνει πρωθυπουργός, παραμένοντας ενεργός στην ηγεσία του κόμματος RPA ή, και αν εγκαταλείψει την πολιτική, αλλά εξακολουθήσει να ασκεί επιρροή μέσω ενός διαδόχου που θα έχει επιλέξει ο ίδιος.
Tο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 2/4 είναι δύσκολο να προβλεφτεί με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το RPA να είναι πολύ κοντά με ένα συμμαχικό κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο πλούσιος επιχειρηματίας Gagik Tsarukyan.
Η συμμαχία του με το RPA οδήγησε σε κυβερνητικό συνασπισμό στο παρελθόν, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί.
Το κυβερνών κόμμα έχει αξιοσημείωτη υποστήριξη και ο πρωθυπουργός Κaren Karapetyan, που διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι πολύ δημοφιλής.
"Είμαι αισιόδοξος, αλλά ο χρόνος θα δείξει ποιος θα νικήσει" δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.
Πολλοί Αρμένιοι κατηγορούν, εξάλλου, την κυβέρνηση για διαφθορά και κακοδιαχείριση στην οικονομία.
Η Αρμενία εξαρτάται πολύ για βοήθεια και επενδύσεις από τη Ρωσία και το 2016 είχε ανάπτυξη μόλις 0,2% έναντι 3% το 2015.
"Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν το κόμμα μας που μπορεί να αλλάξει τους νόμους και τη ζωή" ανέφερε ο Tsarukyan μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε μία πόλη 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Ερεβάν.
"Η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύνατη με αυτή την κατάσταση" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει αναταραχή μετά τις εκλογές, εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την παρατεινόμενη οικονομική ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης