Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Ισπανία εγκαταλείπει το σχέδιο να ασκήσει βέτο στην ένταξη μίας ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ

Guardian: Η Ισπανία εγκαταλείπει το σχέδιο να ασκήσει βέτο στην ένταξη μίας ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ
O υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Alfonso Dastis, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπλοκάρει τις ελπίδες μίας ανεξάρτητης Σκωτίας για ένταξη στην ΕΕ
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει βέτο σε μία προσπάθεια μίας ανεξάρτητης Σκωτίας να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που δίνει ώθηση στην εκστρατεία της Nicola Sturgeon για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το Brexit έχει μαλακώσει την επί μακρόν αντίθεση της Μαδρίτης, εκτιμά ο Guardian.
O υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Alfonso Dastis ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπλοκάρει τις ελπίδες μίας ανεξάρτητης Σκωτίας για ένταξη στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη δεν καλωσορίζει μία ενδεχόμενη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου
Είπε επίσης ότι το Εδιμβούργο θα πρέπει να κάνει αίτηση για να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, μία διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, αλλά ήταν κατηγορηματικός ότι η Μαδρίτη δεν θα ασκήσει βέτο.
Η Μαδρίτη δεν είναι υπέρ της τροφοδότησης της επιθυμίας της Καταλωνίας για ανεξαρτησία.
"Δεν θέλουμε να γίνει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αλλά αν συμβεί νομικά και συνταγματικά δεν θα το μπλοκάρουμε" εξήγησε ο Dastis.
H αλλαγή στάσης της Ισπανίας μπορεί να είναι ένα σημαντικό δώρο για την πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon που επανειλημμένα ζητάει από το Westminster να κάνει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία πριν το Brexit.
Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά πιστεύει ότι η Ισπανία θα την μπλοκάρει αν θέλει να ενταχθεί μόνη της αυτή τη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεγονός ότι η Ισπανία μαλάκωσε τη στάση της οφείλεται εν πολλοίς στη νέα προσέγγιση του Dastis, ενός διπλωμάτη καριέρας, που όρισε τον Νοέμβριο του 2016 υπουργό Εξωτερικών ο Rajoy.
Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που είχε γίνει το 2014 στη Σκωτία, ο Rajoy είχε κάνει λόγο για μία καταστροφή που απειλούσε την ενότητα της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι, πάντως, πιο συμπαθείς στη Σκωτία, όπου το 62% ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά η Σκωτία δεν μπορεί να κληρονομήσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι μία ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να κάνει αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ, μία θέση με την οποία συμφωνεί και ενισχύει και ο Dastis.
Eπίσης, ο νέος ευρωπαϊκός νόμος προϋποθέτει ότι τα υπό ένταξη μέλη θα πρέπει να μπουν και στο ευρώ, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αβεβαιότητα σχετικά με την επιθυμία των Σκωτσέζων να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μία έρευνα έδειξε μάλιστα ότι οι Σκωτσέζοι θέλουν τους ίδιους ελέγχους στους μετανάστες με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ισπανός υπουργός μίλησε στον Guardian και άλλες εφημερίδες τη μέρα που η Theresa May έστειλε την επιστολή ενεργοποίησης της διαδικασίας για το Brexit, την οποία χαρακτήρισε "εποικοδομητική και αξιοσέβαστη".
Ο Dastis διαφώνησε και με την άποψη ότι η Βρετανία θέλει να χρησιμοποιήσει την ασφάλεια ως διαπραγματευτικό χαρτί και είπε στην El Pais ότι η Ισπανία προτιμά ένα "μαλακό" Βrexit.
Aλλά ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, θα είναι δύσκολο να προκύψει ένα "μαλακό" Brexit.
Σε μία διπλωματική νίκη, εξάλλου, για την Ισπανία, οι νέοι οδικοί χάρτες για το Brexit της δίνουν το δικαίωμα να αποκλείσει το Γιβραλτάρ από οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν είναι ικανοποιημένη με το καθεστώς στην περιοχή.
Η Ισπανία θα έχει τον τελευταίο λόγο και για 300 χιλιάδες Βρετανούς που ζουν στην επικράτειά της και τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση θα μετασχηματιστούν μετά τη συμφωνία για το Brexit.
O Dastis θεωρεί ότι το θέμα τους θα επιλυθεί σε μερικούς μήνες.
Η Ισπανία και η Βρετανία έχουν ήδη συγκρουστεί για το Γιβραλτάρ και πριν την επίκληση του άρθρου 50.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί την Ισπανία ότι χρησιμοποιεί το Brexit για τις εδαφικές της επιδιώξεις στο Γιβραλτάρ.
Και ο Boris Johnson είπε την Παρασκευή 31/3 ότι η Βρετανία παραμένει αμετακίνητη σαν βράχος στην υποστήριξή της στα δικαιώματα του Γιβραλτάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης