Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πιέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας για να μην πάρει τη νομοθετική εξουσία από την Εθνοσυνέλευση

Reuters: Πιέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας για να μην πάρει τη νομοθετική εξουσία από την Εθνοσυνέλευση
Λήξαν θεωρείται το θέμα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μaduro το Σάββατο 1/4
Το Αμυντικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του με την οποία ουσιαστικά ακύρωσε το Κογκρέσο, του οποίου ηγείται η αντιπολίτευση και οδήγησε σε διαδηλώσεις και διεθνή καταδίκη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος Nicola Maduro δήλωσε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 1/4 ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο και την Εθνική Εθνοσυνέλευση ξεπεράστηκε και θεωρείται λήξασα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ο Μaduro περιτρυγισμένος από αξιωματούχους του, σύστησε στο κοινό και τον αντιπρόδρο Tareck El Aissami, ο οποίος δήλωσε με τη σειρά του τα εξής.
"Ζητούμε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του για να διατηρήσουμε τη συνταγματική σταθερότητα και την ισορροπία δυνάμεων".
Η κίνηση του Δικαστηρίου να υποκαταστήσει ουσιαστικά το Κογκρέσο πυροδότησε τη διεθνή καταδίκη και διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Καράκας.
Σε μία σπάνια εκδήλωση διαφωνίας, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Luisa Ortega και σύμμαχος του Maduro, επέπληξε το Δικαστήριο την Παρασκευή 31/3.
"Αποτελεί μία παραβίαση της συνταγματικής τάξης και είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω την ανησυχία μου για τη χώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το φιλικό προς τον Μaduro Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη 29/3 ότι αναλαμβάνει νομοθετικό ρόλο, ακυρώνοντας τα περισσότερα από τα μέτρα της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία πλειοψηφία από το 2015 είναι η αντιπολίτευση.
Η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις για το Σάββατο 1/4, αλλά μετά τις συνεχείς αποτυχίες της να κατεβάσει κόσμο στον δρόμο, είναι απίθανο αυτές να εξελιχθούν σε ένα κύμα αντί - Maduro, όπως εκείνες του 2014.
Πρώην οδηγός λεωφορείου και πνευματικό παιδί του Chavez, o Maduro κέρδισε με δυσκολία τις προεδρικές εκλογές το 2013.
Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει έκτοτε, καθώς η Βενεζουέλα διανύει τον τέταρτο χρόνο σε ύφεση, έχει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό παγκοσμίως.
Οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν το αποτυχημένο σοσιαλιστικό μοντέλο, την ίδια στιγμή που ο Maduro κάνει λόγο για οικονομικό πόλεμο από εχθρούς της χώρας.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 επιδείνωσε την κρίση.
Η αρπαγή της νομοθετικής εξουσίας από το Ανώτατο Δικαστήριο προκάλεσε την καταδίκη από πλευράς ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και άλλων λατινοαμερικάνικων κρατών.
Μόνο η Ρωσία ζήτησε από όλους τους άλλους να αφήσουν τη Βενεζουέλα ήσυχη.
Ο Maduro κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι θέλει να τον ανατρέψει κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιό της κατά των αριστερών στη Λατινική Αμερική.
Ο Οργανισμός Αμερικάνικων Κρατών, που σύμφωνα με τη Βενεζουέλα ελέγχεται από την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε μία έκτακτη συνάντηση για τη Βενεζουέλα τη Δευτέρα 3/4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης