Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πολλοί τραυματίες στην Παραγουάη, ανάμεσά τους και βουλευτής του Κογκρέσου που χειρουργήθηκε

Guardian: Πολλοί τραυματίες στην Παραγουάη, ανάμεσά τους και βουλευτής του Κογκρέσου που χειρουργήθηκε
H συνταγματική τροποποίηση που θα επιτρέπει την επανεκλογή του προέδρου ήταν να ψηφιστεί μετά το Κογκρέσο και από την Κάτω Βουλή, αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας λόγω των γεγονότων
(upd) Για "πραξικόπημα" έκανε λόγο η βουλευτής του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Desiree Masi για την συνταγματική τροποποίηση που θα δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο Horacio Cartes να επανεκλεγεί και η οποία προκάλεσε βίαιες ταραχές στην Παραγουάη και πυρκαγιά στο κτίριο του Κογκρέσου από διαδηλωτές.
Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του Guardian οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά όταν οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο του Κογκρέσου, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας Ασουνσιόν και αλλού στη χώρα.
Νωρίτερα η τηλεόραση έδειξε διαδηλωτές να σπάνε τα παράθυρα του Κογκρέσου, να καίνε λάστιχα και να συγκρούονται με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, όπως και αστυνομικοί.
Ένα μέλος της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις χρειάστηκε, μάλιστα, χειρουργείο, καθώς χτυπήθηκε από δύο πλαστικές σφαίρες.
Ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος, ενώ ο πρόεδρος Cartes ζήτησε ηρεμία και να σταματήσει η βία με μήνυμά του στο Twitter.
"Η δημοκρατία δεν κατακτήθηκε με τη βία και να είστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της να διατηρήσει την τάξη.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μερικούς βάρβαρους να καταστρέψουν την ησυχία και την ευημερία του λαού της Παραγουάης".
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένονται αυτή την εβδομάδα στην Ασουνσιόν για το ετήσιο μήτινγκ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Αμερικής.
Κι ενώ η Παραγουάη ταλανίζεται από την πολίτική αβεβαιότητα, προσελκύει επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης, καθώς ο Cartes πρόσφερε φοροαπαλλαγές στους επενδυτές.
Η αστάθεια στη χώρα των 6,8 εκ. κατοίκων ανησυχεί, ωστόσο, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ζήτησε διάλογο και όχι βία.
Νωρίτερα η Γερουσία με 25 βουλευτές, δύο περισσότερες ψήφους, δηλαδή, από τις 23 που απαιτούνταν επί συνόλου 45, πέρασε το επίμαχο μέτρο που όσοι αντιτίθεται σε αυτό, υποστηρίζουν ότι θα αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Παραγουάης.
Λένε επίσης ότι η ψηφοφορία ήταν παράνομη.
Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί έγκριση και από την Κάτω Βουλή, όπου φαίνεται, όμως, ότι θα έχει μεγάλη υποστήριξη, αν και η ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για νωρίς το Σάββατο 1/4 αναβλήθηκε λόγω των γεγονότων.
Αρκετές Λατινοαμερικάνικες χώρες, όπως η Παραγουάη, η Χιλή και το Περού, δεν επιτρέπουν στους προέδρους να διεκδικήσουν συνεχόμενες θητείες σε μία περιοχή που έχει κακό παρελθόν με τις δικτατορίες.
Άλλες, όπως η Κολομβία και η Βενεζουέλα άλλαξαν τα συντάγματά τους και δίνουν στους προέδρους τη δυνατότητα της επανεκλογής.
Το μέτρο της Παραγουάης αφορά και μελλοντικούς προέδρους και τον Cartes που είχε εκλεγεί για πέντε χρόνια το 2013.
Οι υποστηρικτές του θέλουν να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία, αλλά οι επικριτές του λένε ότι η συνταγματική αλλαγή είναι άδικη.
Η αλλαγή θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να επανεκλεγεί και στον πρώην πρόεδρο Fernado Lugo, ο οποίος εκδιώχθηκε το 2012 από το Κογκρέσο επειδή απέτυχε να διατηρήσει την τάξη μετά από μία αιματηρή έξωση γης.
Η αποπομπή του είχε προκαλέσει μεγάλη κριτική στη Λατινική Αμερική από φίλα προσκείμενες σε αυτόν αριστερές κυβερνήσεις.
Μία παρόμοια πρόταση για επανεκλογή είχε απορριφθεί τον Αύγουστο του 2016 και το Κογκρέσο άλλαξε αυτή την εβδομάδα τους κανόνες που απαιτούν να περάσει ένας χρόνος πριν οι βουλευτές ψηφίσουν ξανά.
"Τα πάντα έγιναν νόμιμα" είπε ο γερουσιαστής Carlos Filizzola από τον αριστερό συνασπισμό που υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση ως έναν τρόπο για να επανέλθει στην εξουσία ο Lugo.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Φωτιά έβαλαν διαδηλωτές στο Κογκρέσο της Παραγουάης μετά την έγκριση μίας συνταγματικής τροποποίησης που επιτρέπει την επανεκλογή του προέδρου της λατινοαμερικάνικης χώρας Horacio Cartes, μία κίνηση που σύμφωνα με τον Guardian χαρακτήρισε παράνομη η αντιπολίτευση, ενώ και ο πρόεδρος της Γερουσίας εξέφρασε την αντίθεσή του.

Την ψηφοφορία της Παρασκευής 31/3 ακολούθησαν συγκρούσεις έξω από το κτίριο του Κογκρέσου ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές.
Μερικοί διαδηλωτές έσπασαν, μάλιστα, τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στον πρώτο όροφο, όπου έβαλαν φωτιά σε έγγραφα και έπιπλα.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανονάκι νερού και πλαστικές σφαίρες για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το κτίριο, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες στο εσωτερικό του.
Το μέτρο ψηφίστηκε από 25 εκ των 45 γερουσιαστών της χώρας και οι θετικές ψήφοι προήλθαν από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Colorado και μερικά από την αντιπολίτευση.
Οι πολέμιοι της κίνησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Γερουσίας Roberto Acevedo από το κόμμα της αντιπολίτευσης Authentic Radical Liberty party (Αυθεντικό Ριζοσπαστικό Φιλελεύθερο κόμμα) υποστήριξαν ότι η τροποποίηση παραβιάζει τους κανόνες της Γερουσίας και θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η συγκεκριμένη πρόταση θα επιτρέψει στον πρόεδρο Horacio Cartes και στους προηγούμενους προέδρους της Παραγουάης να διεκδικήσουν ξανά το κορυφαίο αξίωμα στις εκλογές του 2018.Μέχρι τώρα οι πρόεδροι έχουν δικαίωμα μόνο για μία πενταετή θητεία.
Μετά την έγκριση από τη Γερουσία, η πρόταση πήγε στη Βουλή, όπου 44 από τα 80 μέλη της ανήκουν στο κυβερνών κόμμα Colorado.
H έγκρισή της εκεί απαιτεί και τον προγραμματισμό εθνικού δημοψηφίσματος για την τροποποίηση, πέρα από το τι θα αποφασίσει η Βουλή που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.

(Πρώτη ενημέρωση 10:16, Σαββάτο 1 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης