Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επαναληπτικές εκλογές σήμερα 1/4 στη Μιανμάρ εν μέσω συγκρούσεων εθνικιστικών ομάδων

Reuters: Επαναληπτικές εκλογές σήμερα 1/4 στη Μιανμάρ εν μέσω συγκρούσεων εθνικιστικών ομάδων
Οι εκλογές θα κρίνουν 19 κοινοβουλευτικές έδρες, αλλά δεν θα επηρεάσουν την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος
Εκλογές διεξάγονται σήμερα Σάββατο (1/4) στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) για πρώτη φορά από τότε που το κόμμα της Aung San Suu Kyi πήρε την εξουσία πριν από ένα χρόνο και θα είναι σαν ένα τεστ για την ηγεσία της, τη στιγμή που αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες εθνικιστικές ομάδες και επιβραδύνεται η ανάπτυξη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι επαναληπτικές εκλογές θα καλύψουν τις 19 κενές έδρες σε εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, σε μία στιγμή που η Suu Kyi παλεύει για να εκπληρώσει τις μεγάλες προσδοκίες που οδήγησαν το κόμμα της (Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία - NLD) στην εξουσία.
Στο τηλεοπτικό της μήνυμα μέσα στην εβδομάδα η Suu Kyi αναγνώρισε την απογοήτευση που υπάρχει στον κόσμο, εξαιτίας του αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.
Αλλά έθεσε επίσης ως βασική της προτεραιότητα να βάλει τέλος στις εθνικιστικές συγκρούσεις που κρατούν τη Μιανμάρ σε ένα καθεστώς σχεδόν συνεχούς εμφυλίου πολέμου.
Κι ενώ το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή, όπου το NLD διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, προσφέρει μία ευκαιρία για να μετηρθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης, σε μία χώρα που δεν γίνονται δημοσκοπήσεις για όλη την επικράτειά της.
O Win Htein, ηγετικό στέλεχος του NLD υποστήριξε ότι το κόμμα συναντά μεγάλα εμπόδια με τις ένοπλες δυνάμεις που συγκρούονται στις περιοχές του κρατιδίου Shan και οι συρράξεις έχουν ενταθεί τελευταία.
"Ακόμα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στην περιοχή Shan, όπου οι ντόπιοι δεν καταλαβαίνουν τα βιρμανικά και πρέπει να μεταφράζουμε τις πολιτικές μας στην τοπική διάλεκτο Shan" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κύριες ομάδες ανταρτών εμπλέκονται στις συγκρούσεις με τον στρατό σε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και της Shan και αρνούνται να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία της Suu Kyi.
Αρκετές συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν από τότε που ανέλαβε την εξουσία η Suu Kyi, εκτοπίζοντας περίπου 160 χιλιάδες κατοίκους σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πάνω από 2 εκ. ψηφοφόροι, λιγότεροι από το 5% του πληθυσμού της ασιατικής χώρας, μπορούν να ψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές, όπου κρίνονται οι έδρες σε οκτώ κρατίδια και επαρχίες.
"Ακόμα αποδεχόμαστε την κυβέρνηση NLD, μετά από ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία, καθώς κυβερνούν ήπια" υποστήριξε ο 73χρονος Victor Hla Sein από τη Yangon.
Η βραβευμένη με νόμπελ Suu Kyi δέχεται επίσης κριτική διεθνώς για τους χειρισμούς της κρίσης στην περιοχή Rakhine, όπου πλειοψηφία είναι οι μουσουλμάνοι και ο στρατός δεν αφήνει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει, ενώ κατηγορείται για βιασμούς και φόνους πολιτών.
Οι έδρες που θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές είναι από κυβερνητικά στελέχη που τις άφησαν για να γίνουν υπουργοί, αλλά και από περιοχές που δεν είχαν γίνει εκλογές την προηγούμενη φορά, λόγω των συγκρούσεων.
Τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το απόγευμα του Σαββάτου 1/4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης