Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιτάσσεται ο Gabriel (Γερμανός ΥΠΕΞ) στην απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των Νατοϊκών δαπανών

Αντιτάσσεται ο Gabriel (Γερμανός ΥΠΕΞ) στην απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των Νατοϊκών δαπανών
Ο Tillerson, μάλιστα κατά τη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με την απαίτηση αυτή και μάλιστα γρήγορα. 
Αντέδρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στο αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του Rex Tillerson, περί αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ ανά έτος, από τα ευρωπαϊκά κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Tillerson, μάλιστα κατά τη σημερινή (31/3/2017) Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με την απαίτηση αυτή και μάλιστα γρήγορα.
Οι ΗΠΑ παρέχουν σχεδόν το 70% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ και απαιτούν από τους συμμάχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιτύχουν σαφή πρόοδο προς την κατεύθυνση του συμφωνηθέντος στόχου εντός του 2017.
Μόνο τέσσερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ - η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Βρετανία - έχουν επιτύχει την αύξηση αυτή, όπως αναφέρει το Reuters.
«To 2% θα σήμαινε στρατιωτικές δαπάνες περίπου 70 δισ. ευρώ.
Δεν ξέρω κανέναν Γερμανό πολιτικό που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι κάτι εφικτό ή επιθυμητό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel.
Ο Tillerson, ωστόσο, επανέλαβε τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμορφωθούν άμεσα με την απαίτηση αυτή ή να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του ποσού, μέχρι τις 25 Μαΐου 2017 και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών, παρουσία του Donald Trump.
Πάντως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Gabriel δήλωσε ότι, η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και θα συνεχίσει να το κάνει «γιατί ξέρουμε ότι είναι αναγκαίο και λογικό να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μας».
Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν περιθώριο μέχρι το 2024 για να συμμορφωθούν με το στόχο των δαπανών.
Ο Trump έχει επικρίνει το ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένο» και ζητά περισσότερες δαπάνες από τους Ευρωπαίους συμμάχους του για την προστασία τους.
Επίσης ζήτησε από τη βορειοατλαντική συμμαχία να πράξει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης