Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Το Brexit από μόνο του είναι τιμωρητικό – Δεν θα επιδείξει εκδικητική στάση η ΕΕ

tags :
Tusk: Το Brexit από μόνο του είναι τιμωρητικό – Δεν θα επιδείξει εκδικητική στάση η ΕΕ
Επαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας θέλει η ΕΕ πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για τις μελλοντικές τους σχέσεις
Την θέση ότι η ΕΕ των «27» δεν θα επιδείξει καμία τιμωρητική και εκδικητική διάθεση απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία ύστερα από την απόφαση της να αποχωρήσει από την ΕΕ διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Το Brexit είναι ήδη αρκετά τιμωρητικό από μόνο του.
Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Μ. Βρετανία θα εκπληρώσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις και ευθύνες έχει αναλάβει ως κράτος μέλος.
Δεν υπάρχει λογαριασμός ή τιμωρία για το Brexit.
Θέλουμε να μιλήσουμε με όρους δικαιοσύνης και τήρησης των δεσμεύσεων» είπε ο Tusk, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Λονδίνο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Απριλίου για το Brexit.
Ο Tusk, μαζί με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, J. Muscat (εκτελεί χρέη προέδρου της ΕΕ για το τρέχων εξάμηνο) ανακοίνωσαν το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ ζητά να υπάρξει «επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο μερών.
«Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit» αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο τονίζει ότι η ΕΕ θα φανεί «εποικοδομητική» στις συζητήσεις της για το Brexit, όμως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που αποτύχουν.
«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη.
Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία.
Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών» αναφέρει το έγγραφο, το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους «27» της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 29/4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης