Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit – Αρνητικές για την αξιολόγηση της Βρετανίας

Fitch: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit – Αρνητικές για την αξιολόγηση της Βρετανίας
Δεν έχουν υπάρξει παρόμοιες διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τον έλεγχο της ατζέντας
Οι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών που θα ακολουθήσουν μετά τη σημερινή (29/3) ενεργοποίηση του άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισσαβόνας) για το Brexit ίσως επιδράσουν αρνητικά στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί σε σχετική της έκθεση η Fitch.
Όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα των διετών πολύπλοκων συνομιλιών, οι οποίες θα εκκινήσουν τον Απρίλιο 2017, είναι αμφίρροπα.
Δεν έχουν υπάρξει παρόμοιες διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τον έλεγχο της ατζέντας.
Μελανό σημείο αποτελεί και ο «λογαριασμός Brexit» (σσ: το πρώτο θέμα της ατζέντας) που καλείται να καταβάλει το νησί στην Ε.Ε., λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τον ενιαίο προϋπολογισμό μέχρι το 2021.
Επίσης δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί η αξίωση της Βρετανίας για συμμετοχή στην ενιαία αγορά του μπλοκ, χωρίς όμως αποδοχή των «τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών» της Ε.Ε.
Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση το Λονδίνο έχει την εναλλακτική να τεθεί υπό τους όρους που έχει επιβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Η τωρινή αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του νησιού είναι «ΑΑ», με τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) ωστόσο να είναι αρνητικές.
Κλείνοντας, η Fitch υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις της για την αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ:
Στο 1,5% το 2017 και στο 1,3% το 2018, όταν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό τα εν λόγω έτη είναι 2,6% και 2,6% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης