Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων ο Trump «τερματίζει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα»

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων ο Trump «τερματίζει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα»
Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου διατείνεται ότι τα μέτρα που είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος Barack Obama πλήττουν άδικα τις εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου και του άνθρακα
Διάταγμα με το οποίο διατάσσει να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν διάφορα από τα «ανώφελα», κατά τον ίδιο, μέτρα του προκατόχου του για το κλίμα, υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Αυστηρή κριτική άσκησε ειδικά στο «Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια», που επέβαλε μεταξύ άλλων στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα να μειώσουν ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το επίπεδο του 2005.
Σε μια σύντομη ομιλία του στην έδρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αναφέρθηκε παρά μία φορά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ο Trump διεμήνυσε ότι βούλησή του είναι να «τερματίσει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα».
Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου διατείνεται ότι τα μέτρα που είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος Barack Obama πλήττουν άδικα τις εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου και του άνθρακα.
Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα 28/3/2017 ο Trump προκαλεί την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, που έχουν καταστήσει σαφές πως προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ο βασικός στόχος του διατάγματος, το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια, επέβαλε στις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίου από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, κάτι που χαρακτηριζόταν κρίσιμο προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν 190 χώρες στο Παρίσι το 2015.
Το αποκαλούμενο διάταγμα του Trump για την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία» καταργεί ακόμη διατάξεις που προέβλεπαν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου και το βάρος που έχει γενικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής και την αδειοδότηση εξοπλισμού.
«Κάνω ιστορικά βήματα για να αρθούν οι περιορισμοί για την αμερικανική ενέργεια, την διακοπή των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την ακύρωση διατάξεων οι οποίες σκοτώνουν θέσεις εργασίας», διατράνωσε οTrump στην ομιλία του στην EPA, πλαισιωμένος από ανθρακωρύχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης