Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πιο μακριά από ποτέ η Τουρκία από την ένταξή της στην ΕΕ, εκτιμά ο Gabriel

Reuters: Πιο μακριά από ποτέ η Τουρκία από την ένταξή της στην ΕΕ, εκτιμά ο Gabriel
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, θεωρεί ότι ο Erdogan προκαλεί προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το κλίμα έντασης που δημιουργεί
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ λιγότερες πιθανότητες για να ενταχθεί στην ΕΕ από ό,τι τώρα, μεταδίδει το Reuters.
Η συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.
"Σήμερα η Τουρκία είναι πιο μακριά από το να γίνει μέλος της ΕΕ από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν" ξεκαθάρισε ο Gabriel.
Είπε επίσης ότι προσωπικά πάντα είχε αμφιβολίες για το αν μπορεί η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Πριν πάρει την εξουσία στη Γερμανία το 2005, η Angela Merkel ήταν επίσης αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
H Μerkel είχε μιλήσει για προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά ο Gabriel ήταν αντίθετος και σε αυτό το ενδεχόμενο γιατί θα έκανε τους Τούρκους να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη.
Η άποψή του, όμως, άλλαξε από τότε που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ.
"Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική εξαιτίας του Brexit και θέλουμε μία ειδική σχέση με τη Μ. Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ" υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός.
"Θα είναι ένα σημαντικό μάθημα για την ΕΕ και μπορεί να λειτουργήσει σαν οδηγός για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον" συμπλήρωσε ο Gabriel.
Ο Tayyip Erdogan ζητάει από τους Τούρκους του εξωτερικού να τον υποστηρίξουν στο δημοψήφισμα που διοργανώνει στις 16 Απριλίου, με το οποίο σκοπεύει να αποκτήσει υπερεξουσίες.
Και προκάλεσε εκνευρισμό σε Γερμανία και Ολλανδία περιγράφοντας τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων στελεχών του στις δύο χώρες, σαν φασισμό.
Η σύλληψη ενός Γερμανού - Τούρκου δημοσιογράφου στην Άγκυρα προκάλεσε επίσης αναστάτωση.
Ο Gabriel είπε ότι ο Erdogan θέλει να εκμεταλλευτεί το αίσθημα που έχουν πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία, όπου δεν αισθάνονται αποδεκτοί.
Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να απαντά σε τέτοιες προκλήσεις από την Τουρκία, γιατί είναι αυτό ακριβώς που θέλει o Erdogan.
Προειδοποίησε επίσης τους Τούρκους πολιτικούς ότι μπορεί να απαγορευτούν ομιλίες τους στη Γερμανία, που "δεν είναι ο τόπος για να κάνουν την προπαγάνδα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης