Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», θα διακηρύξουν οι ηγέτες της Ε.Ε. των 27 από τη Ρώμη

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», θα διακηρύξουν οι ηγέτες της Ε.Ε. των 27 από τη Ρώμη
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Ε.Ε. πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, με μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας», αναφέρεται στο κείμενο
«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», θα διακηρύξουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 από τη Ρώμη, όπου θα έχει προγραμματιστεί η επετειακή Σύνοδος Κορυφής στις 25 Μαρτίου.
Με τη διακήρυξη αυτή, οι ηγέτες της Ε.Ε. επιθυμούν να διατρανώσουν ότι παραμένουν ενωμένοι, αψηφώντας το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχτεί η Ε.Ε. - την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με προσχέδιο της διακήρυξης, που έχει στα χέρια του το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να χαράξουν μια πορεία για το μέλλον της Ε.Ε., μετά το Brexit, που θα ολοκληρωθεί το 2019.
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Ε.Ε. πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, με μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας», αναφέρεται στο κείμενο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ προστίθεται ότι «η ενότητα είναι τόσο μια αναγκαιότητα, όσο και ελεύθερη επιλογή μας».
Επίσης, αναφέρεται:
«Μεμονωμένα, θα μας παραγκώνιζε η παγκόσμια δυναμική.
Μαζί έχουμε μια καλύτερη ευκαιρία να επηρεάζουμε και να υπερασπιζόμαστε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες.
Η Ένωσή μας είναι αμέριστη και αδιαίρετη».
Το προσχέδιο, με ημερομηνία 16 Μαρτίου, προετοιμάστηκε από τον επικεφαλής της Συνόδου Κορυφής, Donald Tusk, και θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα, προτού υιοθετηθεί τελικά στη Ρώμη.
«Στα επόμενα δέκα χρόνια θέλουμε μία Ένωση ασφαλή και εξασφαλισμένη, εύρωστη και βιώσιμη, με ενισχυμένη κοινωνική διάσταση, καθώς και με τη βούληση και την ικανότητα να παίζει καθοριστικό ρόλο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», γράφει το προσχέδιο.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για μεγαλύτερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της ασφάλειας, αλλά μεταξύ των αμυντικών τους βιομηχανικών, καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού και μεγαλύτερο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν όρκους για την προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου, παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς του μπλοκ και την προώθηση της απασχόλησης και της καινοτομίας.
«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», καταλήγει το προσχέδιο της διακήρυξης, μια ακριβή επανάληψη της τελευταίας γραμμής του κειμένου της Ε.Ε. που υπογράφηκε στο Βερολίνο το 2007, για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ένωσης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης