Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νίκη Rutte άρεσε στους αντιπάλους της Le Pen αλλά οι γαλλικές εκλογές διαφέρουν

tags :
Η νίκη Rutte άρεσε στους αντιπάλους της Le Pen αλλά οι γαλλικές εκλογές διαφέρουν
Η εκστρατεία της Le Pen στη Γαλλία είναι καλύτερα προγραμματισμένη και στοχευμένη από εκείνη του κόμματος του Wilders ενώ τελικά η αντιπαράθεση της ολλανδικής με την τουρκική κυβέρνηση ωφέλησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αντίπαλοι της Marine Le Pen σήμερα (16/3/2017) από το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και το γεγονός, πως ο σύμμαχός της Geert Wilders κέρδισε λιγότερες έδρες από το αναμενόμενο.
Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν, πως δεν θα πρέπει να επιμείνουν τόσο στην ανάγνωση του ολλανδικού αποτελέσματος ενόψει του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 23/4/2017, όπως γράφει το Reuters.
Εκτιμούν ότι, η εκστρατεία της Le Pen στη Γαλλία είναι καλύτερα προγραμματισμένη και στοχευμένη από εκείνη του κόμματος του Wilders ενώ τελικά η αντιπαράθεση της ολλανδικής με την τουρκική κυβέρνηση ωφέλησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte.
Η νίκη του Rutte κατά του εθνικιστή Wilders θεωρήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως μία νίκη κατά του λαϊκισμού στον απόηχο του Brexit το καλοκαίρι του 2016, που ταρακούνησε τις Βρυξέλλες.
Οι αντίπαλοι της Le Pen για τη γαλλική προεδρία έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών με τον κεντρώο υποψήφιο Emmanuel Macron και φαβορί στις εκλογές να δηλώνει, πως το ρεύμα της άκρας δεξιάς μπορεί να ανακοπεί ενώ επιταχύνεται η δυναμική των προοδευτικών πολιτικών στην Ευρώπη.
Η Marine Le Pen και ο Geert Wilders ελπίζουν και οι δύο, πως το αντιμεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη, θα  βοηθούσε τα εθνικιστικά κόμματα να «εκτοξεύσουν» τα ποσοστά τους, σημειώνει το Reuters.
Το ολλανδικό αποτέλεσμα οδήγησε το ευρώ υψηλότερα ενώ αναλυτές του τραπεζικού και επενδυτικού κλάδου αντιμετώπιζαν τη Le Pen ως κίνδυνο για το ευρώ.  
«Σε ό,τι αφορά στις ολλανδικές εκλογές, η υψηλή προσέλευση των πολιτών στις κάλπες δείχνει να είναι κακό σημάδι για εκείνη (Le Pen)», δήλωσε η οικονολόγος και αναλύτρια Anna Stupnytska.
Εξάλλου προσθέτει, πως η δομή των γαλλικών προεδρικών εκλογών δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια σε κάθε ακροδεξιά νίκη στη Γαλλία. 
Πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, το κόμμα του Wilders ήλθε δεύτερο στην Ολλανδία κέρδισε έδρες, που δεν έχει πάρει ποτέ σε εθνικές εκλογές, αν και είναι μάλλον απίθανο να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.
H Marine Le Pen μπορεί να μη σχολίασε το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών αλλά το έπραξε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου Nicolas Bay ο οποίος έθεσε ένα θετικό πρόσημο στην εκλογική επίδοση του Wilders.
Όπως είπε, η αύξηση των εδρών του Wilders σε 20 ήταν «μία μερική νίκη, ακόμη και αν δεν ήταν η τελική» ενώ αναγνώρισε πως αναμφίβολα η προεκλογική εκστρατεία του Rutte  ενισχύθηκε στο τέλος από την αντιπαράθεση με την Τουρκία.  
«Το αντιμεταναστευτικό ξενοφοβικό ρεύμα παραμένει το βασικό κριτήριο στις ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες και αυτό θα φανεί και στις γαλλικές εκλογές» εκτιμά ο  Mabel Berezin, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ.
«Εκεί εστιάζουν τη δράση τους τα λαϊκιστικά κόμματα και εκεί θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και εμείς», σημείωσε ο Berezin,
Η 48χρονη Le Pen έχει δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με ένα εκλογικό σώμα, που ταλαιπωρείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (10%) εν αντιθέσει με την Ολλανδία,  αναφέρει το Reuters.
Ειδικές έρευνες δείχνουν, πως τα τρία τέταρτα των υποστηρικτών της Le Pen είναι απολύτως αποφασισμένα να την ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.
Για τον Macron το ποσοστό των αποφασισμένων ψηφοφόρων του βρίσκεται περίπου στο 50% ενώ ο Fillon έχει συντριβεί ήδη από το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον για την αργομισθία της συζύγου του.  
Οπότε η περίπτωση της Γαλλίας διαφέρει από αυτή της Ολλανδίας, παρά τη συντριπτική νίκη του φιλελεύθερου Mark Rutte.

\www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης