Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η SEC θα μειώσει το χρόνο εκκαθάρισης συναλλαγών επί μετοχών της Wall Street σε t+2 την Τετάρτη 22/3

Η SEC θα μειώσει το χρόνο εκκαθάρισης συναλλαγών επί μετοχών της Wall Street σε t+2 την Τετάρτη 22/3
Η περίοδος εκκαθάρισης συναλλαγών επί μετοχών αναφέρεται στο χρόνο που απαιτεί δεσμευτικά η αλλαγή ιδιοκτησίας μετοχών, από τη στιγμή της εκτέλεσης μιας εντολής αγοράς τους (t), μέχρι την καταβολή του τιμήματος της συναλλαγής από τον αγοραστή και της διάθεσης των τίτλων από τον πωλητή
Να μειώσει σε δύο - από τρεις - τις εργάσιμες ημέρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης συναλλαγών επί μετοχών στη Wall Street, επιδιώκει η πανίσχυρη επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, US SEC, με στόχο τη μείωση τόσο της αξίας των σχετικών πιστώσεων, όσο και της έκθεσης των συναλασσομένων σε κινδύνους αγοράς.
Η περίοδος εκκαθάρισης συναλλαγών επί μετοχών αναφέρεται στο χρόνο που απαιτεί δεσμευτικά η αλλαγή ιδιοκτησίας μετοχών, από τη στιγμή της εκτέλεσης μιας εντολής αγοράς τους (t), μέχρι την καταβολή του τιμήματος της συναλλαγής από τον αγοραστή και της διάθεσης των τίτλων από τον πωλητή.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου 2016 η SEC, την ερχόμενη Τετάρτη 22/3 πρόκειται να πραγματοποιήσει μια ανοιχτή συνεδρίαση, στην οποία θα τεθεί προς τελική ψήφιση η θεσμοθέτηση t+2 (εργάσιμων) ημερών εκκαθάρισης μετοχών στη Wall Street, αντί της ισχύουσας σήμερα t+3 ημερών.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι περισσότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείες έχουν ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του μέτρου μείωσης του χρόνου εκκαθάρισης των συναλλαγών επί των μετοχών τους.
Θετικές απέναντι στην ιδέα της t+2 εκκαθάρισης μετοχών φαίνονται να είναι και πολλές ενώσεις καταναλωτών, ορισμένες εκ των οποίων υποστηρίζουν ακόμα και την t+1 εκκαθάριση με στόχο την περαιτέρω μείωση των κινδύνων αγοράς, κάτι που προς το παρόν δεν βρίσκεται στην ατζέντα της SEC.
Επισημαίνεται, ότι ο υφιστάμενος κύκλος εκκαθάρισης συναλλαγών επί μετοχών t+3 που απαιτούν οι κανόνες της SEC έχει παραμείνει αμετάβλητος από το 1993.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης