Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πηγές ΕΕ σε Reuters: Αυξημένοι κίνδυνοι για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη σύσφιξη πολιτικής της ΕΚΤ

Πηγές ΕΕ σε Reuters: Αυξημένοι κίνδυνοι για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη σύσφιξη πολιτικής της ΕΚΤ
Σε έκθεση της ΕΕ αναλύονται οι κίνδυνοι από τη σύσφιξη πολιτικής της ΕΚΤ
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους λόγω των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ όταν η ΕΚΤ περιορίσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τράπεζες έχουν επιβαρυνθεί με περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μετά την οικονομική κρίση του 2008, καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά προσπαθούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Αυτό με τη σειρά του, έχει περιορίσει την ικανότητά τους να εγκρίνουν νέα δάνεια.
Ενώ το πρόβλημα είναι οξύτερο σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες έχουν βιώσει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, έχει «ευρωπαϊκή διάσταση» με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της ΕΕ.
Και οι κίνδυνοι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ μπορούν να αυξηθούν «εάν οι νομισματικές συνθήκες γίνουν λιγότερο διευκολυντικές».
Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων, κατά ένα τέταρτο σε 60 δισ. ευρώ το μήνα από τον Απρίλιο του 2017.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσει τις αγορές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017, η ΕΚΤ προετοιμάζει το έδαφος για τη σταδιακή κατάργηση των επιθετικών μέτρων τόνωσης της.
Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων έχουν επιστρέψει στην ανάπτυξη, από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα της το 2014, αλλά παραμένει ασαφές τι θα συμβεί όταν αυτό τελειώσει.
Ενώ οι τράπεζες είναι πιθανό να ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από τα αποτελέσματα μιας άλλης οικονομικής επιβράδυνσης.
Επισημαίνεται ότι η έκθεση αυτή θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Μάλτα στις 7-8 Απριλίου του 2017 με θέμα τα NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης