Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν επιλύσουν τα NPLs δεν θα στηρίξουν την οικονομία

Reuters: Εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν επιλύσουν τα NPLs δεν θα στηρίξουν την οικονομία
Η επικεφαλής του SSM δήλωσε χθες (14/3/2017) η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στο θέμα των ελληνικών τραπεζών αλλά και των επισφαλών δανείων αναφέρεται το Reuters στον απόηχο δηλώσεων της Daniele Nouy - επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - σχετικά με την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το υψηλό φορτίο των κόκκινων δανείων για να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν πλήρως την οικονομία, ενώ αρχή θα πρέπει να γίνει από εκείνες που έχουν assets που μπορούν να ρευστοποιηθούν, δηλώνει πηγή στο Reuters.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούν την εφαρμογή των σχεδίων για τα NPEs αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την επίτευξη των στόχων πυο έχουν συμφωνηθεί.
«Η αντιμετώπιση των NPEs που είναι πολύ υψηλά είναι πολύ σημαντικό.
Οι τράπεζες είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν πλήρως την οικονομία», δήλωσε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τις ρυθμιστικές αρχές για αρκετά φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη μείωση των κόκκινων δανείων που εκτείνονται σε χρονικό ορίζοντα 3 ετών.
Στόχος είναι τα NPEs να μειωθούν στα 66,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 από 106,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, δηλαδή η αναλογία NPEs να υποχωρήσει στο 34% από το 51%.
Μάλιστα, τραπεζική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι στόχοι για τα αποκαλούμενα NPEs, που περιλαμβάνουν δάνεια που δεν έχουν ενημερωθεί για περισσότερες από 90 μέρες (NPLs) αλλά και αναδιαρθρωμένα χρέη που είναι πιθανό να «κοκκινίσουν».
«Υπάρχουν μεσοπρόθεσμοι στόχοι.
Η αρχή του έτους ήταν λίγο απογοητευτική» δήλωσε η ίδια πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (14/3/2017), η Nouy με δηλώσεις της έκανε ειδική αναφορά στις επαφές που είχε με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της τρίτης ετήσιας επίσκεψης της στην Ελλάδα.
«Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης.
Τώρα, η μεγάλη πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί» δήλωσε η ίδια στο ΑΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης