Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία, αγωνία στην Ευρώπη – Πιθανά όλα τα σενάρια της κάλπης

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία, αγωνία στην Ευρώπη – Πιθανά όλα τα σενάρια της κάλπης
Με τις εκλογές στην Ολλανδία ανοίγει ένας εκλογικός κύκλος που μπορεί να αλλάξει την επόμενη ημέρα της ΕΕ
Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία και περίπου 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την επόμενη πολιτική ημέρα της χώρας τους, ανοίγοντας έναν εξαιρετικά κρίσιμο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την εικόνα της ΕΕ που φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια από την ίδρυση της.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:30 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται λίγο αργότερα.
Σαφέστερη εικόνα και ασφαλή συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένονται πάντως αύριο το πρωί, αν και δεν αποκλείεται τα τελικά αποτελέσματα να γίνουν γνωστά ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα VVD του σημερινού πρωθυπουργού, Mark Rutte έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Κόμματος Ελευθερίας του Geert Wielders, ο οποίος έχει θορυβήσει την Ευρώπη για τις θέσεις του κατά της ΕΕ και του Ισλάμ.
Συγκεκριμένα, το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου (από 40 που έχει σήμερα) ενώ το Κόμμα Ελευθερίας, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.
Βέβαια και δεδομένης της εμπειρίας από το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit αλλά και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται και στην περίπτωση της Ολλανδίας να υπάρξει ανατροπή των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που λέγεται πως και σε αυτήν την περίπτωση, αυτοί που θα ψηφίσουν τον Wielders δεν τοποθετούνται ανοιχτά και δεν το δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το Κόμμα της Ελευθερίας του Wielders βγει πρώτο, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στη Βουλή δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί του.
Σημειώνεται πως 28 πολιτικά κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ για τα πολιτικά δεδομένα της Ολλανδίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται ο σχηματισμός του κυβερνητικού σχηματισμού να απαιτήσει μήνες και ενδεχομένως τη συνεργασία τεσσάρων με πέντε κομμάτων.
Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα το ρεκόρ για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία είναι 208 ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης