Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά η πρωθυπουργός της Σκωτίας
Η κα May έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο μέχρι το τέλος του τρέχοντος Μαρτίου
(upd) Την ανεξαρτητοποίησή της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε η πρώτη υπουργός (σσ: πρωθυπουργός) της χώρας, κατά την έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της σημερινής (13/3) ψήφισης στη Βουλή των Κοινοτήτων, των δύο τροπολογιών που «μπλόκαραν» την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) από την Theresa May.
Άρα δεν είναι απίθανο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ακόμα και νία ημερομηνία για ένα νέο δημοψήφισμα.
Στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκωτσέζοι διάλεξαν την παραμονή, όπως και στο πρόσφατο δημοψήφισμα για το Brexit (62% - 38%) στις 23 Ιουνίου 2016.
Η κα Sturgeon τόνισε ότι θέλει η Σκωτία να παραμείνει στην Ε.Ε. για να μη χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά του μπλοκ, κάτι που είναι πολύ πιθανό αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν αποδεχθεί τις τέσσερις θεμελιώδης ελευθερίες της Ένωσης.
Επισημαίνεται ότι η κα May έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο μέχρι το τέλος του τρέχοντος Μαρτίου.
Ωστόσο, αν οι τροπολογίες «περάσουν» από τη Βουλή, τότε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ίσως ενεργοποιήσει ακόμα και αύριο το άρθρο, το οποίο ανοίγει διάπλατα το δρόμο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία εκ των δύο τροπολογιών αφορά και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο νησί, μετά το Brexit.
Οι επικεφαλής 35 κολλεγίων της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι «συνάδελφοί τους από χώρες της Ε.Ε. είναι ανήσυχοι εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να εγγυηθεί τη θέση τους», καθώς ίσως σημάνει μία απέλαση εκατοντάδων μη Βρετανών ακαδημαϊκών.

(Πρώτη ενημέρωση 13:45, 13 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης