Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πεπεισμένη ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί δήλωσε η έκπτωτη πρόεδρος της Ν. Κορέας Park

Guardian: Πεπεισμένη ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί δήλωσε η έκπτωτη πρόεδρος της Ν. Κορέας Park
Πλέον θα γίνουν εκλογές στις 9 Μαϊου και ο φιλελεύθερος Moon Jae - in είναι το φαβορί για την προεδρία
Η έκπτωτη ηγέτιδα της Νότιας Κορέας Park Geun - hye έσπασε τη σιωπή της σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην απομάκρυνσή της από την προεδρία, δηλώνοντας "στενοχωρημένη που δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία της και πεπεισμένη ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί", γράφει ο Guardian.
Η Park που άφησε τον προεδρικό Μπλε Οίκο την Κυριακή 12/3 με μία αυτοκινητοπομπή μαύρων αμαξιών, δύο μέρες μετά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δίωξης και φυλάκισης.
"Αισθάνομαι στενοχωρημένη που δεν ολοκλήρωσα την εντολή που μου δόθηκε ως πρόεδρος, θέλει χρόνο, αλλά πιστεύω ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί" ήταν τα λόγια της μόλις έφτασε στην ιδιόκτητη κατοικία της στην περιοχή Gangnam της Σεούλ.
Παραδέχτηκε την ευθύνη της για τα γεγονότα που οδήγησαν το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφαση να εγκρίνει την πρόταση μομφής εναντίον της, αλλά αρνείται ότι έκανε κάτι λάθος.
Η Park κατηγορείται ότι μαζί με τη φίλη της Choi ασκούσαν πιέσεις σε μεγάλες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Samsung, για να προσφέρουν μεγάλα ποσά σε δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχε ιδρύσει η Choi.
H Choi κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για δικό της όφελος, κάτι που η ίδια αρνείται.
Η Park θεωρεί ότι φέρθηκε αφελώς, αλλά αρνείται ότι εκβίαζε εταιρίες.
Η Park κατηγορείται επίσης ότι έδωσε παράνομα πρόσβαση στην Choi σε κρατικές υποθέσεις, κάτι που της επέτρεψε να επηρεάζει την πολιτική, ακόμα και τη στάση της Σεούλ απέναντι στα πυρηνικά προγράμματα της Β. Κορέας.
Πλέον, θα γίνουν προεδρικές εκλογές στις 9 Μαϊου και ο φιλελεύθερος Moon Jae - in που μπορεί να γίνει ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί δικαιοσύνη και κοινή λογική.
"Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο, πρέπει να κάνουμε αυτή τη χώρα ένα κράτος δικαίου μέσα από την αλλαγή του καθεστώτος" δήλωσε ο ίδιος σε μία συνέντευξη τύπου.
Ο Moon επέκρινε τους δύο πρώην συντηρητικούς προέδρους, την Park και τον Lee Myung - bak, διότι εκτροχίασαν την πρόοδο που είχαν σημειώσει στο εσωτερικό της Κορέας οι παλιότερες φιλελεύθερες κυβερνήσεις.
Ζητάει επίσης επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα με συζητήσεις που θα οδηγήσουν πρώτα στην οικονομική ενοποίηση και μετά και στην πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση.
Ο Moon τόνισε ότι είναι ανάγκη "να αγκαλιάσουμε και να ενωθούμε με τον βορειοκορεατικό λαό" στη συνέντευξή του την Κυριακή 12/3, στην οποία διευκρίνισε ότι ποτέ δεν θα αποδεχτεί το δικτατορικό καθεστώς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων.
Αρνήθηκε ότι οι Βόρειοι έχουν βίαιη συμπεριφορά, μετά τη δολοφονία του Kim Jong Nam στη Μαλαισία.
Και είπε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει τον Κim Jong Un ως ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
"Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι κυβερνήτης των Βορειοκορεατών είναι ο Kim Jong Un και να μην τον αναγνωρίσουμε, ανεξάρτητα από το αν θα ασκήσουμε πίεση και θα επιβάλουμε κυρώσεις στη χώρα του ή, θα προχωρήσουμε σε διάλογο" ήταν το σχόλιό του.
Ο Moon, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε από την Park να αποδεχτεί την απόφαση του δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να καταστρέψει ή, να απομακρύνει έγγραφα από τον Μπλε Οίκο.
Η 65χρονη Park είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της Νότιας Κορέας που απομακρύνεται από την εξουσία και η αποχώρησή της συνοδεύτηκε από μήνες πολιτικής παράλυσης και αναταραχής από το σκάνδαλο στο εσωτερικό της χώρας.
Αλλά και στο εξωτερικό πεδίο είναι μία κρίσιμη περίοδος με τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα να είναι τεταμένες και με την Κίνα να εκφράζει τον θυμό της για την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ.
Η Park δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή 10/3, ενώ έμεινε στον Μπλε Οίκο μέχρι σήμερα Κυριακή 12/3.
Ήταν μία δραματική πτώση για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ν. Κορέας και κόρη του στρατιωτικού δικτάτορα Park Chung - hee.
Έχοντας χάσει τη προεδρική ασυλία, μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας σε συνδυασμό με όσα της προσάπτουν για συνωμοσία με τη φίλη της Choi, ωστόσο, η ίδια θεωρεί ότι δεν έκανε κάτι κακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης