Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Ανεύθυνη η επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού - Διαδηλώσεις κατά ολλανδικών πρεσβειών

Ολλανδία: Ανεύθυνη η επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού - Διαδηλώσεις κατά ολλανδικών πρεσβειών
Ακυρώθηκε και η ομιλία Cavusoglu στη Γενεύη μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε να δεχθεί τον τούρκο ΥΠΕΞ
Παραμένει στη στάση της η Ολλανδία έναντι της Τουρκίας σχετικά με τις επισκέψεις τούρκων πολιτικών στη χώρα με την κυβέρνηση Rutte να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την επίσκεψη της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας στο Ρότερνταμ, λίγες ώρες αφότου η Χάγη αποφάσισε να την απελάσει στη Γερμανία, απ’ όπου και εισήλθε στη χώρα.
«Η επίσκεψη της Fatma Betul Sagian Kaya ήταν ανεύθυνη.
Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Kaya δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία.
Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει» ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας το βράδυ του Σαββάτου, όμως οι ολλανδικές αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.
«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Kaya στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».
Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte με τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Bert Kenters, αποφάσισαν «ότι η κυρία Kaya θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», συνέχιζε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.
«Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξηγεί η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».
Η απέλαση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ολλανδία είχε απαγορεύσει την προσγείωση του τούρκου ΥΠΕΞ ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήθελε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ολλανδία υπέρ του δημοψηφίσματος Erdogan στις 16 Απριλίου.
Την ίδια ώρα, σχεδόν χίλιοι διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, προτού διαλυθούν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού.
Στην Κωνσταντινούπολη περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Erdogan.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια και στην ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Στην Γαλλία ο Cavusoglu

Ο Cavusoglu θα συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία - τηλεόραση (RTS).
Πάντως, ο Τούρκος υπουργός κατάφερε να προσγειωθεί χθες το βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και
Γαλλική διπλωματική αρχή επιβεβαίωσε ότι «ο (Γάλλος) υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την έλευση του Τούρκου υπουργού», υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα μπορέσει να κάνει τη συγκέντρωσή του πηγάζει από την ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης