Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υποχωρεί, αλλά ο Wilders υπόσχεται εκπλήξεις στις ολλανδικές εκλογές

Bloomberg: Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υποχωρεί, αλλά ο Wilders υπόσχεται εκπλήξεις στις ολλανδικές εκλογές
Το ενδεχόμενο έκπληξης και ότι μπορεί να τριτώσει μετά το Brexit και τον Trump φοβάται και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte
Ο Geert Wilders, o Oλλανδός αντι -ισλαμιστής υποψήφιος που έχασε έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη 15 Μαρτίου, ορκίστηκε ότι θα ξεπεράσει τον μεγάλο του αντίπαλο, τον πρωθυπουργό Mark Rutte, όπως γράφει το Bloomberg.
"Τα έχουμε πάει αρκετά καλά, οπότε πιστεύω ότι θα έχουμε μία ωραία έκπληξη την Τετάρτη" δήλωσε ο Wilders το Σάββατο 11/3, πριν μοιράσει φυλλάδια στο Valkenbourg, 215 χιλιόμετρα νότια του Άμστερνταμ.
"Τα άλλα κόμματα αντιγράφουν μερικές από τις ιδέες μας και ελπίζω την Τετάρτη ο κόσμος να διαλέξει το πρωτότυπο και όχι το αντίτυπο" ανέφερε με νόημα ο ακροδεξιός υποψήφιος.
Ο Wilders έχασε μία έδρα και έπεσε στις 22, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα του Rutte κέρδισε μία και ανέβηκε στις 24, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 10/3.
Οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν επίσης μία έδρα φτάνοντας τις 22, όπως και ο Wilders, που ήταν μπροστά με 12 έδρες στις αρχές του 2017.
Ο Wilders, επικεφαλής του αντιευρωπαϊκού κόμματος της Ελευθερίας ήταν μπροστά σχεδόν σε όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά σε μία δημοσκόπηση την Πέμπτη 9/3, ο Rutte πήρε το προβάδισμα με 26 έδρες.
Τη στιγμή που η υποστήριξη προς τον Wilders μειώνεται, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πέντε κόμματα θα μπορούσαν να έρθουν πρώτα.
Ο Wilders θα αντιμετωπίσει σε debate τον Rutte τη Δευτέρα στις 18:30, ενώ την Τρίτη 14/3, παραμονή των εκλογών, θα γίνει ένα ακόμα με τους επικεφαλής και των 14 κομμάτων στις 20:30.
Μία δυναμική εμφάνιση του Wilders, που έχει υποσχεθεί να κάνει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, θα μπορούσε να βάλει πίεση σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό για να υιοθετήσει μία πιο σκεπτικιστική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ενέχει τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι δεσμοί της ΕΕ με ένα από τα ιδρυτικά της μέλη και να λειτουργήσει προσθετικά στο αντιευρωπαϊκό αίσθημα που υπάρχει από τη Γερμανία ως τη Γαλλία.
Ο Rutte έχει προειδοποιήσει για ένα αποτέλεσμα - έκπληξη την Τετάρτη, λόγω του Brexit και της εκλογής Trump στις ΗΠΑ.
"Φοβάμαι το Brexit, όταν πήγα να κοιμηθώ όλα έδειχναν ότι δεν θα συμβεί, αλλά στις 6 το πρωί το Brexit συνέβη" ανέφερε ο Rutte.
"Kαι το ίδιο συνέβη και με τον Trump, ενώ το CNN έλεγε ότι η Hillary Clinton θα ήταν η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ" συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης