Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερη προστασία των καταθετών στην Ευρώπη από χρεοκοπίες τραπεζών ζητάει η ΕΚΤ

Μεγαλύτερη προστασία των καταθετών στην Ευρώπη από χρεοκοπίες τραπεζών ζητάει η ΕΚΤ
Η νέα τραπεζική Οδηγία της Κομισιόν δημιουργεί μια εντελώς νέας κατηγορίας «μη προνομιούχων» (non-preferred) τραπεζικών ομολόγων, τα οποία σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας θα «κουρεύονται» κατά προτεραιότητα
Μέτρα για τη «θωράκιση» των καταθετών στην Ευρώπη, ώστε σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας στην Ε.Ε. να είναι οι τελευταίοι που θα κληθούν να συμβάλλουν στη διάσωσή της πριν από μια κρατική παρέμβαση, ζήτησε από την Κομισιόν σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ ανησυχεί, ότι υπό τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες διάσωσης τραπεζών, οι μικρο-καταθέτες θα καταλήξουν να φέρουν το κύριο βάρος χρηματοδότησης της διάσωσης - μέσω «κουρέματος» στις καταθέσεις τους - καθώς πλέον οι πιστωτές των τραπεζών καλούνται να συμβάλλουν σε μια διάσωση πριν από τους φορολογούμενους (κυβέρνηση).
Εκφράζοντας τη γνώμη της επί του προσχεδίου νέας ευρωπαϊκής τραπεζικής Οδηγίας της Κομισιόν, η ΕΚΤ ζήτησε να περιληφθεί πρόβλεψη οι καταθέτες μιας τράπεζας που χρεοκοπεί (περιλαμβανομένων άλλων τραπεζών και επιχειρήσεων) να χάνουν χρήματα μόνον αφού πρώτα «κουρευτούν» οι εξασφαλισμένες απαιτήσεις πιστωτών, όπως τα ομόλογα.
Οι προτάσεις της ΕΚΤ αφορούν σε προτεινόμενη - μη δεσμευτική για την Κομισιόν - τροποποίηση του προσχεδίου Οδηγίας που αφορά στη δημιουργία μιας εντελώς νέας κατηγορίας «μη προνομιούχων» (non-preferred) τραπεζικών ομολόγων, τα οποία σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας θα «κουρεύονται» κατά προτεραιότητα, καθώς θα κατηγοριοποιούνται κάτω και από τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα.
Τα προσχέδια ευρωπαϊκών Οδηγιών συντάσσονται από την Κομισιόν προς τροποποίηση και έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο και τη σύνοδο των αρμόδιων - κατά τομέα ευθύνης - υπουργών της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης