Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με νέα κρίση κινδυνεύει η Ευρώπη πριν οι τράπεζες «ξεμπερδέψουν» από την προηγούμενη

Reuters: Με νέα κρίση κινδυνεύει η Ευρώπη πριν οι τράπεζες «ξεμπερδέψουν» από την προηγούμενη
Το πρακτορείο εκτιμά πως η αναθεώρηση των TRIM που προωθεί η Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσει έναν νέο «πονοκέφαλο»
Η επόμενη κρίση εντός Ευρωζώνης ίσως «χτυπήσει» πριν οι τράπεζες του μπλοκ καταφέρουν να «ξεμπερδέψουν»από την τρέχουσα, προειδοποιεί σε σχετικό του άρθρο – άποψη το πρακτορείο Reuters.
Η Ε.Κ.Τ. ήδη προσπαθεί να αναπροσδιορίσει τα εσωτερικά μοντέλα (Targeted Review of Internal Models, TRIM) των 68 τραπεζών του ευρώ, αποσκοπώντας να το έχει καταφέρει μέχρι το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters, οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης έχουν μεγαλύτερα «μαξιλαράκια» ασφαλείας, καθώς οι συνολικές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) από το 2008 φτάνουν τα 551 δισ. δολάρια.
«Παρόλα αυτά, στα πρόσφατα stress tests (της EBA) μόνο ελάχιστες τράπεζες κατάφεραν να στους στόχους για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις», σχολιάζει το πρακτορείο.
Το Reuters εκτιμά πως η αναθεώρηση των TRIM που προωθεί η Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσει έναν νέο «πονοκέφαλο». 
Ενδεικτικά, από το 2018 η σχετική διάταξη IFRS 9 θα αναγκάζει τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να επιβαρύνονται εκ των προτέρων για την κάλυψη των προβλεπόμενων ζημιών κατά το πρώτο έτος των νέων δανείων.
Σε μία ενδεχόμενη περίοδο οικονομικής ύφεσης, αυτό μπορεί να μειώσει έως και κατά ένα τρίτο τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω του μεγάλου όγκου των περιουσιακών στοιχειών υψηλού κίνδυνου, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση της βρετανικής τράπεζας Barclays.
Κλείνοντας, το δημοσίευμα σχολιάζει το contrast ανάμεσα στις παραπάνω πολιτικές και την χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θέλει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του Donald Trump, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης