Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Αποφασισμένη να αναθεωρήσει τα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών η ΕΚΤ, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη

Fitch: Αποφασισμένη να αναθεωρήσει τα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών η ΕΚΤ, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη
Μέσω της αναθεώρησης, η Ε.Κ.Τ. ελπίζει να εξομαλύνει την αδικαιολόγητη μεταβλητότητα μεταξύ των διαφορετικών τραπεζικών μοντέλων
Η στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών τραπεζικών μοντέλων (internal models, TRIM) από την Ε.Κ.Τ. δείχνει την αποφασιστικότητα της Τράπεζας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο σύστημα, σχολιάζει σε σχετική του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Επιπλέον, υποδεικνύει την πρόθεση του Mario Draghi να διαφυλάξει με αυτόν τον τρόπο τα χαρτοφυλάκια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στα κεφάλαια.
Όπως εξηγεί η Fitch, μέσω της αναθεώρησης, η Ε.Κ.Τ. ελπίζει να εξομαλύνει την αδικαιολόγητη μεταβλητότητα μεταξύ των διαφορετικών τραπεζικών μοντέλων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πολιτικές των τραπεζών στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων - δανείων υψηλού κινδύνου.
Επισημαίνεται ότι τα διαφορετικά μοντέλα εξηγούν και τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για τις ζημίες, λόγω των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού.
«Η επένδυση της Ε.Κ.Τ. στα TRIM δείχνει ότι τα εσωτερικά μοντέλα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης υπολογίζουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.
Η Ε.Ε. πρέπει να είναι προετοιμασμένη να χάσει τα τρέχοντα εσωτερικά μοντέλα, ειδικά σε ό,τι αφορά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση το να υπολογίζονται με ακρίβεια οι προβλέψεις (για τις ζημίες)», τονίζει η Fitch.
Η αναθεώρηση των TRIM θα λάβει χώρα τη διετία 2017 – 2018 και θα έχει στο επίκεντρο 68 τράπεζες της Ευρωζώνης, για να ολοκληρωθεί το 2019.
Οι διαφορές στις προβλέψεις πριν και μετά την εφαρμογή των νέων εσωτερικών μοντέλων θα παράσχει χρήσιμες πληροφορίες στους αναλυτές, τους πιστωτές και τους επενδυτές, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης