Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» θέλουν οι ισχυροί ηγέτες της Ε.Ε. - Προβληματισμός για το μέλλον

Σύνοδος Κορυφής: Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» θέλουν οι ισχυροί ηγέτες της Ε.Ε. - Προβληματισμός για το μέλλον
Σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν τα σενάρια του Juncker ενόψει της συνόδου στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου για τον εορτασμό των 60 χρόνων της ΕΕ
Στη σκιά της δήλωσης των ηγετών Γερμανία, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης «πολλών ταχυτήτων» συνεδριάζει σήμερα και αύριο (9-10 Μαρτίου 2017) στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.
Η συζήτηση των «27» την Παρασκευή θα επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.
H Eυρώπη αναζητά τον βηματισμό της, καθώς οι μεγάλες προκλήσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, την απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τις ιδρυτικές της αξίες.
Στη μίνι Σύνοδο της Δευτέρας η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Paolo Gentiloni και Mariano Rajoy και ο οικοδεσπότης Francois Hollande, τάχθηκαν υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες, εγκαινιάζοντας μία νέα πολιτική, που επισημοποιεί μία διαιρεμένη και πολυδιασπασμένη Ευρώπη.

Τι ανέφερε το 3ο σενάριο της «Λευκής Βίβλου» του Juncker

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες επικύρωσαν το τρίτο από τα πέντε σενάρια, που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker κατά την παρουσίαση της νέας «Λευκής Βίβλου» για τη μετά Brexit εποχή της Ένωσης.  
«Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα.
Η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα.
Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες συμμαχίες πρόθυμων κρατών» ανέφερε το 3ο σενάριο που είχε παρουσιάσει ο Juncker.

Επανεκλογή Tusk

Σε ό,τι αφορά τον Donald Tusk του οποίου η επανεκλογή αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, δεν αναμένονται εκπλήξεις παρόλο που η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του Tusk καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.
Ωστόσο, δεν αποκλείουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να μην είναι μόνο η Πολωνία αυτή που θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης.
Η πρώτη εντολή του προέδρου Τουσκ στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Πιο κοντά στην Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» το ΕΛΚ

Προσυπογράφει ο Herman Van Rompuy την πρόθεση των ισχυρών της ΕΕ στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών τη Δευτέρα 6/3/2017, να στραφούν προς τη δημιουργία μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι ο ίδιος αλλά και όλοι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπως επισημαίνει η βελγική εφημερίδα  De Standaard.
Πάντως διευκρίνισε, πως θα ήταν ευχής έργο και τα 27 κράτη-μέλη να είναι καταρχήν σε θέση να προχωρήσουν μαζί προς την ίδια κατεύθυνση.
Μόνον και εφόσον κάτι τέτοιο δεν αποδειχτεί εφικτό, να υπάρχει η δυνατότητα κάποιες χώρες του σκληρού πυρήνα να συνεχίζουν μόνες τους, πρόσθεσε ο Van Rompuy.
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεσμεύθηκε την Τρίτη (7 Μαρτίου) να αντιστρέψει την κατάσταση και να κινητοποιήσει τους πολίτες και τα μέσα που διαθέτει για να αποφευχθούν περαιτέρω διαιρέσεις εντός της ΕΕ μετά το Brexit, σύμφωνα με τη euractiv.
Σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν τα σενάρια του Juncker ενόψει της συνόδου στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου για τον εορτασμό των 60 χρόνων της ΕΕ, όπου θα κάνουν τις δικές τους δηλώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας το 2019, σημειώνει το Euractiv.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης