Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χωρίς αναφορές σε προστατευτισμό ή ανταγωνιστικές υποτιμήσεις το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των G20

Reuters: Χωρίς αναφορές σε προστατευτισμό ή ανταγωνιστικές υποτιμήσεις το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των G20
«Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στον προστατευτισμό στο σχέδιο είναι παράξενή» ανέφερε αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις προετοιμασίες για τη συνάντηση.
Οι υπουργοί οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τους τραπεζών, των 20 πιο ανεπτυγμένων και οικονομιών του πλανήτη θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Μαρτίου στη γερμανική πόλη του Baden Baden, για να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία.
Θα είναι η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της διοίκησης των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump, υπέρμαχο της πολιτικής του προστατευτισμού στο εμπόριο.
Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, φαίνεται να «φιλοξένει» και τη νέα θέση των ΗΠΑ.
Από το σχέδιο έχει εξαλείφει η φράση, που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της G20 το περασμένο έτος, για «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού».
Μια προειδοποίηση κατά του προστατευτισμού που εμφανιζόταν στα ανακοινωθέντα του G20 για περισσότερο από μια δεκαετία.
«Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στον προστατευτισμό στο σχέδιο είναι παράξενο» σημείωσε αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις προετοιμασίες για τη συνάντηση.
«Ίσως είναι το ελάχιστο που ο καθένας θα μπορούσε να συμφωνήσει σχετικά»
Το προσχέδιο επίσης δεν περιέχει πλέον την πρόταση, που χρησιμοποιείτο για πάνω από μια δεκαετία, ότι η G20 θα πρέπει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» και δεν θα πρέπει να «στοχεύσουν συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».
Αντ΄αυτού, σύμφωνα με το Reuters θα αναφέρει: «Θα διατηρήσουμε ένα ανοιχτή και δίκαιο διεθνές εμπορικό σύστημα» και «Έχουμε επαναβεβαιώσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας, για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μας."
Για χρόνια, τα προηγούμενα ανακοινωθέντα των G20 περιλάμβαναν τη φράση «η υπερβολική αστάθεια και οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» Αυτή η πρόταση τώρα λείπει.
Ο σύμβουλος του Αμερικάνου πρόεδρου σε θέματα εμπορίου, Peter Navarro, δήλωσε τη Δευτέρα 6/3 ότι το, ύψους 65 δισ. δολ., εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία, η οποία κατέχει την προεδρία της G20 φέτος, ήταν «ένα από τα πιο δύσκολα» εμπορικά θέματα
Τα σχόλια, του κ. Navarro, ακολούθησαν τις καταγγελίες του τον περασμένο μήνα, ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται το αδύναμο ευρώ για να αποκτήσει εμπορικό πλεονέκτημα.
Μια κατηγορία απορρίφθηκε από το Βερολίνο, δεδομένου ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ καθορίζεται από τις αγορές..
Ο Trump έχει απειλήσει γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων με επιβολή φόρου του 35%, για τα οχήματα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το επιχείρημα ότι έτσι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο αμερικανικό έδαφος.
Οι απόψεις του, περί προστατευτισμού, έχουν θορυβήσει τους Γερμανούς πολιτικούς, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, διοχετεύει σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής της παραγωγής της στις εξαγωγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, λαμβάνοντας σχεδόν το 10%των εξαγωγών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης