Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Μειωμένο ΦΠΑ μόνο για τα έντυπα - Οχι στις ηλεκτρονικές εκδόσεις

tags :
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Μειωμένο ΦΠΑ μόνο για τα έντυπα - Οχι στις ηλεκτρονικές εκδόσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε προτείνει αλλαγές στους κανόνες, ώστε να επιτραπεί η ευθυγράμμιση του φόρου σε ψηφιακές και έντυπες εκδόσεις
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επιβάλουν διαφορετικούς συντελεστές του φόρου επί των πωλήσεων, για τα ψηφιακά βιβλία και εφημερίδες, σε σχέση με τα έντυπα ισοδύναμά τους, βάση των κανόνων που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, αποφάνθηκε το ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ, την Τρίτη 7/3.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλήθηκε να ερμηνεύσει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), μετά το ερώτημα του επιτρόπου της Πολωνίας για τα πολιτικά δικαιώματα, κατά πόσον είναι δίκαιο το σύστημα που επιτρέπει να υπάρχουν χαμηλότερα ποσοστά φορολογίας, μόνο για την έκδοση εντύπων.
Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του, ότι οι κανόνες της Ε.Ε επιτρέπουν την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα έντυπα, αλλά όχι και στις ψηφιακές εκδόσεις, παρότι και τα δυο πληρούν τις προϋποθέσεις της Κομισιόν για την προώθηση της ανάγνωσης.
Το δικαστήριο, αιτιολόγησε την απόφαση του βασιζόμενο στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, του οποίου η εφαρμογή απαιτεί σαφείς και ενιαίους κανόνες.
Επομένως, σε κανένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να επιτραπεί η εφαρμογή χαμηλότερων φόρων επί των πωλήσεων, για τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε το περασμένο έτος αλλαγές στους κανόνες, έτσι ώστε να επιτραπεί στις χώρες μέλη να ευθυγραμμίσουν τους φόρους των πωλήσεων για τις ψηφιακές και έντυπες εκδόσεις, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να δοθούν στα κράτη μεγαλύτερες εξουσίες σχετικά με τη ρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης