Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Πολιτική αβεβαιότητα, επιτόκια και προστατευτισμός μπορούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη

tags :
ΟΟΣΑ: Πολιτική αβεβαιότητα, επιτόκια και προστατευτισμός μπορούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη
Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των εκλογών σε χώρες της ευρωζώνης
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 3,5% το 2018 έναντι του 3% το 2016, αλλά η μέτρια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί, αλλά η κατανάλωση, οι επενδύσεις, το εμπόριο και η παραγωγικότητα παραμένουν αδύναμα.
«Η αποσύνδεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των βασικών οικονομικών μεγεθών, η δυνητική μεταβλητότητα της αγοράς, τα τρωτά οικονομικά στοιχεία αλλά και οι πολιτικές αβεβαιότητες θα μπορούσαν, ωστόσο, να εκτροχιάσουν τη μέτρια ανάκαμψη» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
Πάντως, οι προβλέψεις του Οργανισμού παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του Νοεμβρίου, όπως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη παρατηρούνται μικρές υποβαθμίσεις.
Ο ΟΟΣΑ ανησυχεί ιδιαίτερα για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη λόγω της αύξησης της υποστήριξης στα κόμματα που είναι κατά του συστήματος.
«Οι αβεβαιότητες σε πολλές χώρες σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις πολιτικής αλλά και η κατεύθυνση της πολιτικής είναι υψηλές» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
«Πολλές χώρες έχουν νέες κυβερνήσεις, έχουν εκλογές εντός του έτους (2017) ή βασίζονται σε κυβερνητικούς συνασπισμούς ή σε κυβέρνησης μειοψηφίας.
Γενικότερα, η πτώση της εμπιστοσύνης στις εθνικές κυβερνήσεις και η λιγότερη εμπιστοσύνη από τους ψηφοφόρους προς τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών κάνει πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την ίδια ατζέντα όσον αφορά στην επίτευξη ισχυρής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Μόνο στην Ευρώπη, υπάρχουν εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και, ενδεχομένως, στην Ιταλία.
Πρόκειται για τις τέσσερις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Επιπλέον, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να οδηγήσει σε ευρύτερη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ενίσχυση του προστατευτισμού

Εν τω μεταξύ, ακόμα ένα πρόβλημα αποτελεί η ολοένα και πιο προστατευτική ρητορική στις προηγμένες οικονομίες.
Για παράδειγμα, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει εντολές για να αποχωρήσεις από κάποιες εμπορικές συμφωνίες σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης