Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι τιμές στο πετρέλαιο θα αυξηθούν κατακόρυφα μετά το 2020

IEA: Οι τιμές στο πετρέλαιο θα αυξηθούν κατακόρυφα μετά το 2020
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol, αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια
Την κατακόρυφη άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά 2020 "βλέπει" ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), μέσω δηλώσεων του επικεφαλής Fatih Birol, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις επενδύσεις σε νέα ενεργειακά έργα.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Birol, "υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι τιμές να αυξηθούν απότομα, αρχής γενομένης από το 2020, εκτός εάν σημειωθεί σημαντική άνοδος στα επενδυτικά έργα", θέτοντας ως παράδειγμα την επενδυτική κινητικότητα που υπήρξε το προηγούμενο έτος στον τομέα.
"Κατά το 2016 υπήρξαν επενδύσεις ύψους 450 δισ. δολ. στον τομέα του πετρελαίου, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν μειωμένες κατά -25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος", επεσήμανε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, για να προσθέσει ότι "οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά +20% ετησίως προκειμένου να αντισταθμισεί η αύξηση της ζήτησης".
Σημειώνεται ότι λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014, οι παραγωγοί ανέφεραν σημαντικές τριμηνιαίες απώλειες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να βρεθούν κεφάλαια για να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο έλλειψης τα παγκόσμιας προσφοράς.
"Τα σήματα που λαμβάνουμε από τις εταιρείες πετρελαίου δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων αυτά τα δύο χρόνια", τόνισε μεταξύ άλλων ο Birol, για να προσθέσει ότι εάν δεν υπάρξει αξιοσημείωτη άνοδος το 2017, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αναμένεται να συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
"Τα παγκόσμια αποθέματα αργού βρίσκονται σε πτώση, και με το σχέδιο του ΟΠΕΚ, τα αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται", κατέληξε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης