Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Οι κανόνες εποπτείας τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στην Ε.Ε. να ορίζονται από το Ecofin

Macron: Οι κανόνες εποπτείας τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στην Ε.Ε. να ορίζονται από το Ecofin
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron - που απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στις εκλογικές δημοσκοπήσεις - είναι πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και πρώην τραπεζίτης της επενδυτικής τραπέζης Rothschild
Την αμφιλεγόμενη άποψη, ότι οι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη θα πρέπει να καθορίζονται - πολιτικά - από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. αντί από τους εντεταλμένους επόπτες (π.χ. Επιτροπή Βασιλείας της Τραπέζης Διεθνών Διακανονισμών BIS), εξέφρασε σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Μιλώντας ενώπιων εκπροσώπων μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην τραπεζίτης της επενδυτικής τραπέζης Rothschild & Cie, εξέφρασε την άποψη, ότι η προσαρμογή της χρηματο-οικονομικής εποπτείας στην κρίση του 2008-2009 «είναι ακατάλληλη για τη Γαλλία», της οποίας η οικονομία χρηματοδοτείται κυρίως μέσω τραπεζικών δανείων.
Για τον Macron, οι υφιστάμενοι κανόνες εποπτείας προσδίδουν υπερβολική βαρύτητα στη μείωση του χρηματο-οικονομικού κινδύνου, αποθαρρύνοντας καθ' αυτόν τον τρόπο τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες από τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας.
«Αυτό που θέλω, είναι οι κύριοι κανόνες φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών να συζητώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ετησίως στο Ecofin [σύνοδος υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.] όπου θα καθορίζουμε τους κύριους κανόνες με στόχους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.
Παρά την αξιόλογη πρόοδο που καταγράφει η Επιτροπή Βασιλείας στην επίτευξη των κατάλληλων διεθνών συμβιβασμών επί του επόμενου «πακέτου» ενιαίων κανόνων χρηματο-οικονομικής εποπτείας Basel IV, το ενδεχόμενο μη εφαρμογής τους από τις ΗΠΑ - όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις του νέου Αμερικάνου προέδρου, Donald Trump ενάντια στην αυστηρή εποπτεία - εγείρει το ενδεχόμενο χαλαρότερης εφαρμογής τους παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης