Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η General Motors εγκαταλείπει την Ευρώπη - Τα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας για το μέλλον

Γιατί η General Motors εγκαταλείπει την Ευρώπη - Τα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας για το μέλλον
Οι  δραστηριότητες της GM στην αμερικανική αγορά έχουν ξαναγεννηθεί, καθώς η εταιρεία προσαρμόστηκε απόλυτα στις ανάγκες της αγοράς μετά την κρίση του 2008
Το στοίχημα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι με λιγότερες βιομηχανικές δραστηριότητες παγκοσμίως να καταστεί περισσότερο κερδοφόρα και στην απόφασή της αυτή  αποσκοπεί η πώληση του ευρωπαϊκού της κλάδου.  
Χωρίς τη γερμανική Opel και τη βρετανική Vauxhall, η General Motors (GM)  το 2016, πούλησε περίπου 8,8 εκατομμύρια οχήματα, πίσω από τη γερμανική Volkswagen και την ιαπωνική Toyota, στην κούρσα για το ποια θα είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Η Opel και η Vauxhall πούλησαν μαζί σχεδόν 1,2 εκατομμύρια οχήματα το 2016, και αποκόμισαν 18,7 δισ.δολάρια σε έσοδα, περίπου το 11% των συνολικών της General Motors, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ωστόσο, το σύνολο των δραστηριοτήτων της GM στην Ευρώπη, οι επενδύσεις της σε νέα μοντέλα και καθαρότερους κινητήρες, οι προσπάθειες για να καταστούν πιο αποτελεσματικά τα εργοστάσια αλλά και οι μισθοί που καταβάλλονται στους 38.000 εργαζομένους της έχουν προκαλέσει απώλειες στην κερδοφορία της από το 1999.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις της GM στη Βόρεια Αμερική γνωρίζουν μία πραγματική έξαρση κερδών.
Οι  δραστηριότητες της GM στην αμερικανική αγορά έχουν ξαναγεννηθεί, καθώς η εταιρεία προσαρμόστηκε απόλυτα στις ανάγκες της αγοράς μετά την κρίση του 2008.
Από το 2009 η φθηνή βενζίνη συνέβαλε στην έκρηξη πωλήσεων κυρίως στον τομέα των φορτηγών και τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 10% το 2016.  
Για να διατηρήσει την αγορά της Βόρειας Αμερικής, όπου αποδεικνύεται πιο κερδοφόρα η GM αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά, που απαιτεί πιο «καθαρά» οχήματα και ακριβότερους τεχνολογικούς σχεδιασμούς. 
Η GM έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να επιτύχει σημαντικές οικονομίες κλίμακας στον τομέα της τεχνολογίας των εκπομπών για την Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot Carlos Tavares ανέφερε, πως τώρα η εταιρεία του μπορεί να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, όπως η Renault SA και η Volkswagen AG με πρόσθετα έσοδα και τις πωλήσεις που προέρχονται από την Opel.
Υπενθυμίζεται πως η γαλλική PSA (Peugeot, Citroen) ανακοίνωσε σήμερα 6/3/2017 μια συμφωνία για την αγορά της Opel έναντι 2,2 δισ.ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης