Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Τα 7 γραφήματα που δείχνουν ότι η Γαλλία είναι ο... άρρωστος της Ευρώπης

Telegraph: Τα 7 γραφήματα που δείχνουν ότι η Γαλλία είναι ο... άρρωστος της Ευρώπης
Οι επενδυτές ανησυχούν για τους πολιτικούς κινδύνους στη Γαλλία
Με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλή ανάπτυξη και τεράστιες κυβερνητικές δαπάνες, η γαλλική οικονομία χρειάζεται απελπισμένα μια τονωτική ένεση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.
Όπως επισημαίνεται τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα χρέους, είναι εύκολο να υποθέσει κάποιος ότι χώρες με διεθνές κύρος όπως η Γαλλία έχουν μικρότερο πρόβλημα, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα.
Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε σημείο που πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτί, η Γαλλία κατατάσσεται μεταξύ των έξι κορυφαίων χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο χρέος.





Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μείωση του γαλλικού χρέους δεδομένου των υψηλών δημόσιων δαπανών θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Ο δημόσιος τομέας της Γαλλίας είναι τεράστιος, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat, οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν στο 57% του ΑΕΠ, το 2015.



Την ίδια στιγμή, η Γαλλία παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3% το 2015, πολύ πιο κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο (2,2%) και τη Γερμανία (1,7%).



Εργασιακοί νόμοι

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών με τους πιο πολύπλοκους εργασιακούς νόμους με τους εργαζόμενους να απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη προστασία απ' ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.



Παράλληλα, όμως, η ανεργία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στη Γαλλία.



Προειδοποιητικά μηνύματα στις αγορές

Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιδόσεις, έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα παρουσιάζει υψηλό ρίσκο.
Αυτό άλλωστε είναι εμφανές από το spread των γαλλικών ομολόγων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης